Berenschot oordeelt hard over bestuur Permar

07 januari 2016 Consultancy.nl

De gemeenteraden waren onvoldoende betrokken, de bestuursvoorzitter gaf belangrijke informatie niet door, de begroting was te ambitieus en de conflicterende belangen van de bestuurders zorgden voor te weinig mede-eigenaarschap onder bestuursleden. Dat zijn een aantal van de conclusies die Berenschot onlangs heeft getrokken in een onderzoek naar het ontstaan van de financiële problemen bij Permar, het sociale werkbedrijf van de Gelderse gemeenten Barneveld, Ede, Renkum, Scherpenzeel en Wageningen. 

In april vorig jaar bleken er grote financiële problemen te zijn bij Permar. Het sociale werkbedrijf verkeerde reeds drie jaar in een onafgebroken staat van reorganisatie, maar de informatievoorziening aan de gemeenteraden deed het voorkomen alsof de reorganisatie op koers was. In april bleek echter dat over 2014 een verlies van ruim €1 miljoen was gedraaid, en dat er nog geen structurele oplossing was gevonden voor de financiële tekorten. 

Omdat de verliezen ten koste van de vijf Gelderse gemeenten kwamen – Permar heeft zelf geen eigen vermogen om de financiële tegenvallers op te vangen – zagen de gemeenteraden van Barneveld, Ede, Renkum en Wageningen aanleiding voor het inschakelen van een onafhankelijk adviesbureau dat onderzoek kon doen naar de situatie en het ontstaan daarvan. De keuze viel op het Utrechtse organisatieadviesbureau Berenschot. Gemeente Scherpenzeel volgde het onderzoek op een afstand.

Berenschot analyseerde de ontwikkelingen sinds het aanstellen van een nieuwe directeur voor Permar in de zomer van 2011. Deze ontwikkelingen werden op organisatorisch, bestuurlijk en bedrijfsmatig vlak in kaart gebracht om zo de oorzaken van de financieel benaderde situatie van het sw-bedrijf aan het licht te brengen.

Uit het onderzoek blijkt dat de slechte financiële positie van de sociale werkvoorziening mede het gevolg is van de bezuinigingen vanuit de rijksoverheid, maar dat is niet de voornaamste reden voor de financiële malaise. Een belangrijk feit is dat de vijf betrokken gemeenten minder werk laten verrichten door Permar dan gebruikelijk is in de rest van het land – 30% tegenover een landelijk gemiddelde van 40%. Dit zou deels uitgelegd kunnen worden door de sterk uit elkaar lopende visies van de verschillende gemeenteraden voor Permar. Omdat Permar telkens minder werk kreeg dan van te voren begroot kwam het sw-bedrijf te zitten met financiële tekorten.

Dat de begrotingen te ambitieus waren voor de werkelijke situatie was volgens Berenschot een ding, maar dat het bestuur daarover vervolgens niet duidelijk en transparant communiceerde, maakte de situatie nog erger. De risico’s van een begroting moeten duidelijk zijn. “Dit geldt zeker in het geval van een ambitieuze begroting. Investeer binnen het bestuur in gemeenschappelijk eigenaarschap van de organisatie. Door conflicterende belangen handelden bestuurders vaak meer als vakwethouder dan als mede-eigenaar en bestuurder. Zorg voor een en verdere terugdringing van de financiële tekorten”, aldus Berenschot in zijn rapport. Een belangrijke schakel in deze falende communicatie was de voorzitter van Permar, die informatie ontving, maar die niet deelde met haar medebestuurders. Zij legde uiteindelijk haar functie neer.

Berenschot doet in zijn onderzoek meerdere aanbevelingen voor het verminderen van de financiële tekorten. Zo moeten de kosten voor huisvesting en de personele kosten omlaag volgens het bureau. Ook moeten de gemeenteraden meer betrokkenheid tonen bij hun sociale werkvoorziening, iets wat zij te weinig hebben gedaan in de aanloop naar de financiële problemen. Het ontbreken van een gedeelde visie op de positie van Permar blijft een heikel punt volgens de adviseurs. Hiervoor zal een oplossing moeten worden bedacht, en Berenschot draagt enkele scenario’s aan die zijn toegepast bij sw-bedrijven in de rest van het land. Dit zijn de ontbinding van het huidige bedrijf en het onderbrengen van de sw-verplichtingen bij diverse sw-bedrijven in de regio, fusie met de sociale dienst, schaalvergroting door fusie met andere sw-bedrijven, het uitbesteden aan een marktaanbieder of een combinatie van voorgenoemde items.


Profiel

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup