Innovatiebox slachtoffer van schimmige belastingdeals

29 december 2015 Consultancy.nl

De Nederlandse overheid stimuleert innovatie met aanzienlijke belastingvoordelen voor innovatieve bedrijven die winst maken. De innovatiebox was tot voor kort een paradepaardje van de overheid. In het kielzog van de discussies over Nederland als belastingparadijs en schimmige belastingdeals met partijen als Starbucks, lijkt het doek dan toch eindelijk te vallen voor de innovatiebox in zijn bestaande vorm.

Termen als belastingontduiking en brievenbusmaatschappijen worden vaak in één adem genoemd met de innovatiebox. Voor het gemak vergeten we dat voor veel MKB’ers de innovatiebox een uitstekend middel is om de slagkracht te verhogen. Zonder innovatiebox is het veel lastiger om reservemiddelen op te bouwen, in economisch moeilijke tijden kunnen belangrijke innovatieve bedrijven ten onder gaan vanwege hoge ontwikkelkosten en te lage reserves. Maar liefst 90% van de nieuwe banen ontstaat bij het MKB.

De innovatiebox moet blijven

Waarom moeten zij lijden onder het gedrag van een gering aantal multinationals? Het MKB is slachtoffer van het Nederlandse fiscale beleid voor buitenlandse ondernemingen. De innovatiebox moet blijven. Schimmige belastingdeals zijn de echte oorzaak van ons slechte imago.

Een artikel van Nils Kooijman, consultant bij subsidieadviesbureau Hezelburcht.

Nieuws

Meer nieuws over