Klimaattop Parijs: 50.000 deelnemers, kost 187 miljoen

09 december 2015 Consultancy.nl

De tweede week van de klimaattop in Parijs is in volle gang en wordt bijgewoond door maar liefst 50.000 bezoekers, waaronder meer dan honderdveertig wereldleiders. Gezamenlijk zullen deze leiders bindende afspraken maken om verdere wereldwijde klimaatverandering te beperken tot de ‘twee graden Celsius limiet’. Volgens het gros van de internationale wetenschappers is dat nodig om de zeer negatieve effecten van klimaatverandering tegen te kunnen gaan.

142 wereldleiders – waaronder Presidenten, minister-presidenten en vorsten – zijn vorige week begonnen met de klimaatconferentie COP21 in Parijs. Na korte speeches van alle landen werden de onderhandelingen gestart met tot doel het komen tot een nieuw klimaatakkoord dat zal ingaan vanaf 2020, wanneer de huidige Kyoto klimaatafspraken ten einde lopen. Met de bindende afspraken in het klimaatakkoord willen de wereldleiders de opwarming van de aarde beperken tot niet meer dan 2 graden Celsius*. Bij de huidige beloften van alle individuele landen zal de temperatuur naar verwachting nog met gemiddeld 2,7 tot 3 graden Celsius stijgen.

Number of participants per climate conference

Aan de jaarlijkse conferentie, die deze editie duurt van 30 november tot 11 december 2015, nemen 50.000 bezoekers deel, waarvan ongeveer 25.000 behoren tot delegaties van landvertegenwoordigers en hun stafmedewerkers, maar ook van vertegenwoordigers van NGOs en de VN. De conferentie is de grootste ooit, getuige de waarde die deze klimaattop volgens velen kan hebben voor de toekomst van de wereld.

Uit een analyse van data van Unfccc** blijkt dat de Fransen zo’n €187 miljoen uitgeven aan de organisatie van het evenement, dat plaats vindt in het zwaar verdedigde Le Bourget Exhibition Centre, in de buurt van de Le Bourget luchthaven in Parijs. De voorbereiding is gebudgetteerd op €20,5 miljoen, de receptie van de internationale delegaties op €7,5 miljoen en de organisatie van de conferentie zelf kost een geschatte €151 miljoen. Deze kosten bestaan onder meer uit de huur van de locatie (€13,2 miljoen), de aanvullende tijdelijke meeting rooms (€51,1 miljoen) en het transport voor de delegaties (€7,2 miljoen). De kosten van de beveiliging van de delegaties en de locatie werden geschat op €6,2 miljoen, maar zijn sinds de aanslagen in Parijs drie weken geleden aanzienlijk opgeschroefd.

Participants breakdown of Paris 2015 climate

Van de klimaattop conferenties voor COP21 was COP15 in 2009 de duurste editie, blijkt verder uit de analyse. Tijdens die klimmaattop werd de Kyoto overeenkomst van 1997 verlengd tot 2020, in een conferentie met 26.661 deelnemers. De klimaattop is een jaarlijkse conferentie, die sinds 1995 wordt georganiseerd – COP1 werd gehouden in Berlijn met 3.969 deelnemers. De kleinste conferentie tot nu toe was COP2 in Genève een jaar later, met 1.501 deelnemers. De editie van 2016 – COP22 – zal naar verwachting van 7 tot 18 november plaatsvinden in Marrakesh.

Organisational cost of Paris 2015 climate conference

De problemen van klimaatverandering en milieuvervuiling zijn het afgelopen jaar geregeld door meerdere consultancybureaus uitgelicht. Voorbeelden zijn onder meer een recent onderzoeksrapport van Accenture en de UN Global Compact over het stimuleren van de business case voor klimaatveranderingsinitiatieven, KPMG’s onderzoek naar hoe banken klimaatverandering kunnen beïnvloeden vanuit hun rol als ’s werelds grootste financiers, en Mercer’s rapport over het risico van klimaatverandering voor investeerders. Ook dragen bureaus zelf hun steentje bij aan het milieu, zoals accountants- en advieskantoor Deloitte, dat met zijn duurzame kantoor The Edge de impact op het milieu helpt verminderen.

* Hoewel recent wetenschappelijk onderzoek zelfs een limiet van 1,5 graden Celsius voorschrijft. 
** Unfccc = 
United Nations Framework Convention on Climate Change

Nieuws

Meer nieuws over