15 adviesbureaus leveren bijdrage aan CIO Day 2015

23 november 2015 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Vandaag gaat CIO Day 2015 officieel van start in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het jaarlijkse congres voor CIO’s kent een sterke vertegenwoordiging vanuit de consultancybranche. Vijftien consultancybureaus, waaronder KPMG, Accenture, Capgemini en CGI hebben zich aan het evenement verbonden. Verder zijn onder meer Qhuba, BCG en Quint dit jaar kennispartners van de CIO Day en heeft PwC zich als Network partner verbonden.

Ieder jaar organiseert ICT Media de CIO Day, een evenement voor de Chief Information Officers van Nederland. De rol die IT speelt in bedrijfsprocessen is met het oog op de digitale revolutie steeds prominenter aan het worden, en CIO’s hebben een uitstekende positie om oplossingen aan te dragen voor de uitdagingen die deze digitalisering met zich mee brengt. “Dit vraagt om een geloof in nieuwe technologische mogelijkheden, een geloof in het vermogen van organisaties om van binnenuit te veranderen én een geloof in de eigen mogelijkheden”, aldus de organisatoren van de CIO Day. Daarom is het motto van deze editie ‘Believe in Technology – Believe IT’.

CIO Day 2015

Het congres start morgen, 24 november, officieel in de Beurs van Berlage te Amsterdam, maar vandaag vindt eerst een pre-conference programma plaats, ter inleiding van het evenement. De komende twee dagen zal de focus liggen op de relevante ontwikkelingen en trends in technologie, economie en maatschappij. Specifiek wordt dieper ingegaan op de spanningen die kunnen ontstaan tussen verschillende managementfuncties in het aanpakken van de uitdagingen van digitalisering. Met een programma vol van keynote sprekers, rondetafelsessies, workshops, expertsessies en discussies richt CIO Day zich erop om CIOs inzicht te geven, te inspireren, en bij elkaar te brengen, evenals leiders aanzetten tot digitalisering, het grijpen van kansen en het veranderen van hun organisatiecultuur.

Om het evenement mogelijk te maken heeft ICT Media diverse partners om zich heen verzameld. De adviesbranche is sterk vertegenwoordigd tijdens het evenement – maar liefst 15 consultancybureaus hebben zich verbonden aan het event, te weten: KPMG en IBM (Diamond Partners), Accenture, Capgemini, Tata Consultancy Services (TCS) en Cognizant (Platinum Partners), CGI, CSC en Wipro (Gold partners), Qhuba (kennispartner van ICT Media), Quint, The Boston Consulting Group, Anderson MacGyver en Gartner (Knowledge partners) en tot slot PwC, die aan het evenement is verbonden als Network Partner.

15 logos Adviesbureau partners - CIO Day 2015

Bovenstaande partners leveren ook enkele belangrijke sprekers tijdens het evenement, naast de vele inhoudelijke bijdragen tijdens workshops, expertsessies en discussies. Zo zal Jeff Schumacher, CEO van Boston Consulting Group Digital Ventures, een keynote presentatie verzorgen direct na de opening van het congres op 24 november, over het voordeel van een ‘aanvallende’ mindset als het aankomt op innovatie.

Daarnaast zullen gedurende het programma twee sprekers van IBM en twee VP’s van Gartner presentaties verzorgen en zijn er bijvoorbeeld bijdragen van Ronald Krabben, Managing Director bij Accenture, Eelco Stofbergen, Experienced Cyber Security & IT Risk leader en Dennis Pieterse, Practice Leader Cyber Security bij CGI. En ook Philippe Roques, CEO Service Line Application Lifecycle Services bij Capgemini Frankrijk, Ramanan Ramakrishna, Director & General Manager Emerging Technologies voor CSC in de UK, Nederland en Ierland en Rob Jones, Cloud Solution Director Europe bij CSC komen aan het woord tijdens het congres.

CIO Day 2015 - Sprekers

Tijdens de CIO Day wordt ook de ‘CIO of the Year’-award uitgereikt. De 2015 finalisten zijn:

Arnoud Klerkx – bestuurslid van Sanoma Learning (onderdeel van Sanoma Groep). Klerkx is verantwoordelijk voor alles wat met business technology te maken heeft. “Dit omvat alle technologie die wij toepassen in onze producten”, aldus Klerkx, die hiervoor onder meer heeft gewerkt voor Ziggo, Robeco en Gartner. Hij begon zijn loopbaan bij Accenture als Management Consultant.

Dave Ubachs – sinds september 2013 CIO van kantoorartikelen retailer Stapels. Hiervoor werkte hij in soortgelijke functies voor Ipsos en Procter & Gamble. Stapels speelt actief in op de digitalisering van het bedrijfsleven, stelt Ubachs: “digitalisering staat aan het hart van alles wat we doen.”

The 2015 CIO of the Year Award nominees

Erwin Logt  CIO van FMCG-speler FrieslandCampina en voorheen werkzaam bij retail multinational Procter & Gamble. Volgens Logt is digitalisering anno 2015 een hot topic: “Consumenten, leveranciers, zakelijke klanten en onze eigen werknemers verwachten nu om op een andere manier zaken te doen.”

Jeroen Snijders – verantwoordelijk voor de IT van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Naturalis is naast een museum en bezienswaardigheid ook een kennisinstituut, dat ambities heeft om de beste ter wereld te worden. “Dit gaan wij mogelijk maken met de ondersteuning van IT”, aldus Snijders, die hiervoor in soortgelijke functies werkte voor C&A en Hunkemöller.

Michel van Hout – VP ICT van Transavia. Over de prominente rol die ICT speelt voor de luchtvaartmaatschappij vertelt hij: “Het is overal. Het is onze etalage, onze ingang, onderdeel van ons fulfillment proces, waaronder betalingen en, potentieel, terugbetalingen en compensatie. IT is overal.” Van Hout maakte in 2014 de overstap van KLM, waar hij in 1992 zijn carrière begon.

Het proces dat moet leiden tot de uiteindelijke verkiezing van de CIO of the Year begon met een online enquête voor de vijftig CIO’s die voor de titel in aanmerking kwamen. De antwoorden op deze enquête werden vervolgens geanalyseerd door consultants van kennispartners The Boston Consulting Group, die de kwantitatieve en kwalitatieve resultaten analyseerde, en Qhuba, die de gebieden persoonlijkheid en leiderschap analyseerde. Uit de analyse werden uiteindelijk bovenstaande vijf finalisten geselecteerd, die allen zijn uitgenodigd voor een interview met CIO Magazine (een publicatie van ICT Media) en een rondetafelsessie met de jury*. Op basis van het interview en de sessie zal een winnaar geselecteerd worden, die morgen de titel in ontvangst zal nemen.

CIO Day 2015 - Juryleden

* De jury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter Bernhard van Oranje (Levi9 Global Sourcing), Marcel Krom (CIO Platform Nederland en PostNL), Marc Schuuring (Boston Consulting Group), Tjibbe van der Zeeuw (Qhuba), Rob Beijleveld (ICT Media) en Hotze Zijlstra (CIO Magazine). Zij worden dit jaar versterkt door de twee winnaars van 2013: Jeroen Tas (Philips) en Frans Woelders (ABN AMRO).