Vermogensbeheerders beheren 78 biljoen, top 30 spelers

03 november 2015 Consultancy.nl

’s Werelds 500 grootste vermogensbeheerders hebben wereldwijd de afgelopen tien jaar bijna $30 biljoen toegevoegd aan hun vermogen onder beheer, dat momenteel iets meer dan $78 biljoen bedraagt. Met een vermogen van boven de $2 biljoen kunnen Blackrock, Vanguard Group, State Street Global en Allianz Group zichzelf de grootste vermogensbeheerders ter wereld noemen.

In een nieuw onderzoek van consultancybureau Towers Watson, uitgevoerd in samenwerking met Pensions & Investments (een Amerikaans tijdschrift voor beleggers), keken de onderzoekers naar de belangrijkste financiële cijfers en trends binnen de wereldwijde markt voor vermogensbeheer en namen de 500 grootste spelers van de sector onder de loep.

Total value of assets managed

Het onderzoek toont aan dat ’s werelds top 500 vermogensbeheerders in de afgelopen tien jaar iets minder dan $30 biljoen (~€27 biljoen) biljoen aan vermogen hebben toegevoegd aan het totale beheerde vermogen. Vorig jaar steeg het totale vermogen met 3,1% en bereikt daarmee een totaal van $78,1 biljoen (~€70 biljoen). Voor Noord-Amerikaanse bedrijven werd eind 2014 zo’n $44,5 biljoen (~€40 biljoen) beheerd, een toename van 5,8% ten opzichte van vorig jaar. Europese managers zagen het beheerde vermogen dalen met 1,5% naar $25,9 biljoen (~€23,5 biljoen), ondanks de 18,6% groei van het voor Britse organisaties beheerde vermogen, dat uitkwam op $6,8 biljoen (~€6,2 biljoen). Japanse vermogensbeheerders kwamen aan het einde van het jaar uit op $3,9 biljoen (~€3,5 biljoen) een daling van 14,4%.

Total value of assets managed 2

Het aandeel van de grootste twintig en kleinste 250 organisaties in de ranking is de afgelopen jaren langzaam toegenomen, ten koste van de middelgrote organisaties daartussen. Dit is volgens Towers Watson een signaal dat investeerders kapitaal zowel toekennen aan de grootste vermogensbeheerders, die een significant aantal passieve en alternatieve assets beheren, als de kleinere ‘boutique’ vermogensbeheerders die vaak een groter aantal actieve beheer strategieën in hun portefeuille hebben. “We zien dat met name de zeer grote en de kleinere vermogensbeheerders groeien ten laste van de middelgrote beheerders. Bij de grotere beheerders zijn het met name de passieve beheerders die hebben kunnen profiteren, terwijl de kleinere, veelal actieve beheerders hebben kunnen profiteren van een toenemende interesse voor actief beheer”, zegt Dick Veldman, senior investment consultant bij Towers Watson Nederland.

Een analyse van het beheerd vermogen per land laat zien dat het landschap de afgelopen jaren is verschoven, waarbij vooral de VS terrein heeft gewonnen. Daarentegen hebben vermogensbeheerders in Japan en diverse Europese markten gedurende deze periode marktaandeel verloren. Elf beheerders uit de top twintig komen uit de Verenigde Staten, die bijna tweederde van het beheerde vermogen voor hun rekening nemen. De overige beheerders in de top twintig zijn Europees.

Distribution of assets by country

Volgens het onderzoek blijven aandelen en vastrentende activa – gekeken naar het beheerde vermogen van de top 500 vermogensbeheerders – hoog in de lijst staan. Deze traditionele activa zijn momenteel goed voor bijna 80% van de totale activa (45% aandelen, 34% vastrentende activa), een toename van ongeveer 12% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Asset allocation

Sinds 2004 kent het beheerde vermogen bij toonaangevende passieve beheerders een samengestelde groei (CAGR) van bijna 13%, vergeleken met de 5% op jaarbasis bij de 500 grootste beheerders in totaal. In 2014 bereikten de passieve beheerders met een groei van 12% het recordbedrag van ruim $15 biljoen (~€13,6 biljoen), een stijging van ruim $4,6 biljoen (~€4 biljoen) ten opzichte van tien jaar geleden. “Het is geen verrassing dat passieve beheerders in zo'n hoog tempo nieuwe beleggingen naar zich hebben weten toe te trekken, gezien de concurrentie in een laagrentende marktomgeving en de significante innovatie op het gebied van passief vermogensbeheer”, zegt Veldman.

Total AUM value of leading passive managers with annual growth rate

Top 30 spelers
Vanuit een bedrijfsperspectief wist Blackrock de afgelopen vijf jaar zijn positie in de ranking als grootste vermogensbeheerder te behouden. Ook Vanguard behoudt zijn tweede positie, terwijl State Street een plek is gestegen en het Duitse Allianz verstoot van de derde naar de vierde plek. De top dertig vermogensbeheerders zijn afkomstig uit slechts zes landen, waarbij de VS de lijst aanvoert, gevolgd door de UK, Duitsland en Frankrijk. Zwitserland en Nederland hebben beiden een vertegenwoordiger in de lijst. De snelste groeiers in de ranglijst – ofwel door organische groei of door fusies / overnames – zijn Macquarie Group (116 → 50), Sumitomo Mitsui Trust Holdings (79 → 36), Affiliated Managers Group (76 →35), Dimensional Fund Advisors (90→49) en Aberdeen Asset Management (70 → 40).

Top30 Asset Managers

Vooruitkijkend, benadrukt Veldman dat de sector een lange periode van (vrijwel) ononderbroken vermogensgroei heeft gekend, hoewel hij waarschuwt dat de recente vertraging van de groei waarschijnlijk zal aanhouden. Hij wijst ook op het veranderende landschap, waarin vermogens-beheerders zich bevinden. Nieuwe vormen van concurrentie steken de kop op en technologie en veranderende wet- en regelgeving blijven speerpunten op de managementagenda’s. “Deze uitdagende omgeving biedt juist innovatieve en flexibele vermogensbeheerders de mogelijkheid om zich te onderscheiden. De flexibiliteit en bereidwilligheid van partijen om zich hiermee bezig te houden is dan ook hoger dan ooit te voren. Deze ontwikkeling is niet alleen welkom, maar ook van essentieel belang wil de sector niet met het mes op de keel tot verandering worden gedwongen”, sluit hij af.

Nieuws

Meer nieuws over