Energieconsultancy Opportune uit op groei in Europa

30 oktober 2015 Consultancy.nl

Opportune, een Amerikaans energieconsultancybureau, heeft zijn zinnen gezet op internationale groei. Voortbouwend op zijn staat van dienst en zijn groeiontwikkelingen aan de overzijde van de Atlantische Oceaan – waar het bureau een personeelsbestand heeft van zo’n 300 adviseurs – wil het consultancybureau nu uitbreiden naar de Europese markt. Opportune heeft Tommy Mars aangetrokken om vanuit Londen en Amsterdam de Europese expansie te overzien.

Opportune werd in 2005 opgericht in de VS als management consultancybureau met een focus op de energiesector en olie- en gasindustrie. Het bureau levert zijn diensten onder meer aan bedrijven die actief zijn in het upstream-, downstream-, midstream- en energiesegment evenals in grondstoffenhandel en op het gebied van olievelddiensten.

Opportune

In de afgelopen jaren heeft het adviesbureau een sterke groei doorgemaakt in zijn thuismarkt. Toen het bedrijf in juni 2005 werd opgericht, was Opportune nog een one-man show van oprichter David Baggett. Baggett deed daarvoor meer dan twintig jaar ervaring op bij grote zakelijke dienstverleners als Contour Energy en Deloitte. Anno 2015 is Opportune door middel van organische groei en drie overnames (PetroAcct, Ralph E. Davis Associates en Nexidea) uitgegroeid tot een team van meer dan 300 adviseurs, die klanten bedienen in Noord-Amerika en Europa. Het bureau is tijdens zijn – onlangs gevierde – 10-jarige bestaan trouw gebleven aan zijn industriefocus op het energiedomein, maar heeft zijn dienstenaanbod wel uitgebreid. Het bureau biedt zijn klanten niet langer alleen traditionele management consultancydiensten, maar tegenwoordig ook financial consulting en outsourcingdiensten.

In het begin van 2010 besloot het management van Opportune om zich aan een internationaal avontuur te wagen, en opende in april van dat jaar zijn eerste kantoor buiten de VS. De keuze viel op de Britse hoofdstad Londen – het zevende kantoor voor Opportune wereldwijd. Tot voor kort was het bedrijfsmodel erop gebaseerd om een klein kernteam te hebben in Londen, dat volgens een woordvoerder van het bureau altijd maximaal twintig professionals groot is geweest. Om het team te ondersteunen zat daaromheen een flexibele schil van professionals die op projectbasis konden overvliegen vanuit de VS.

Vijf jaar na de start van het Britse kantoor heeft Opportune echter de ambitie uitgesproken om zijn Europese activiteiten naar een hoger niveau te tillen. Voortbouwend op zijn gevestigde aanwezigheid in de UK en de positieve groei in de Britse adviesmarkt, is het leiderschapsteam van mening dat de tijd rijp is om verdere groei na te streven. Een woordvoerder stelt: “Momenteel zetten we ons in om de Europese praktijk te versterken, waarbij we nog steeds de Amerikaanse basis zullen benutten, maar met de ambitie om een groter, meer op Europese klanten gericht team op te zetten.”

Tommy Mars and Don Jefferis - Opportune

De expansiedrift in Europa zal worden geleid door Tommy Mars, een ervaren consultant met meer dan vijftien jaar werkervaring in de energie-industrie. Mars maakt de overstap van Accenture, waar hij de afgelopen negen jaar doorbracht, onder meer in Amsterdam en meer recentelijk in Dubai. Tijdens zijn vier jaar in het Midden-Oosten was Mars een van de leidinggevenden van Accenture’s Oil & Gas praktijk, waar hij een belangrijke rol speelde bij het opbouwen van de lokale energiepraktijk. Daarnaast heeft hij bijgedragen aan meerdere grote high-profile projecten voor klanten als oliebedrijven, overheden en dienstverleners. In zijn tijd bij Accenture deed Mars advieservaring op in alle onderdelen van de olie en gas waardeketen, variërend van strategie tot globalisering, outsourcing, bedrijfsvoering, en systeem-implementatie. Voordat hij begon aan zijn consultancycarrière was Mars werkzaam bij ExxonMobil en Van der Sluijs Groep, in beide gevallen in Nederland.

“Tommy brengt Opportune’s klanten een brede en bijna unieke mix van ervaring en expertise”, stelt Opportune Partner Don Jefferis. “Zijn business strategie-, operationele, financiële en technische achtergrond – waaronder zijn praktijkervaring in de internationale olie- en gassector – maakt hem een waardevolle aanwinst voor ons team.”

Van het dienstenportfolio van Opportune in de VS, zijn zes gebieden gemarkeerd als de belangrijkste groeigebieden in Europa: ‘Upstream’, ‘Midstream’, ‘Downstream’, ‘Oilfield Services’, ‘Power’ en ‘Commodity Trading & Logistics’. In zijn nieuwe rol als Managing Director van de Europese praktijk, zal Mars zich vanuit Londen en Amsterdam inzetten om het aantal opdrachten bij zowel bestaande als nieuwe klanten uit te breiden.

Opportune - Expertise

Wereldwijd wordt de waarde van de energieadviesmarkt geschat op zo’n $11,1 miljard, waarvan Europa pakweg een derde voor zijn rekening neemt. Tussen de verschillende segmenten van het energiedomein zijn de verschillen echter groot. Terwijl de traditionele energie en hernieuwbare energie segmenten een sterke groei doormaken, hebben de segmenten olie & gas en infrastructuur te maken met een periode van onzekerheid, doordat de lage olieprijs ervoor zorgt dat er miljarden minder worden geïnvesteerd dan normaal. Volgens Wood Mackenzie, een analistenbureau dat zich in de energiesector specialiseert, wordt op de korte termijn zo’n $1,5 biljoen aan investeringen in olieprojecten mogelijk opgeschort als gevolg van de lage prijzen, en heeft dit ook zijn weerslag op de uitgaven aan externe consultants.

Ondanks de gemengde vooruitzichten, is het Energy & Resources domein volgens data van de MCA en Source for Consulting een van de sneller groeiende segmenten van de adviesmarkt. Voor Mars en zijn Europese team biedt dit vooruitzicht – in combinatie met Opportune’s klantenkring en staat van dienst – een kansrijk moment om op zijn groeiambities in te spelen. Jefferis kijkt met vertrouwen naar de aanstaande operatie. “We zijn verheugd om Tommy in ons midden te hebben en geloven dat hij ons snel kan helpen bij met het versterken van Opportune’s klantenservicecapaciteit voor onze bestaande Europese klantenkring”, besluit hij.

Nieuws