JBR Corporate Finance begeleidt zevental transacties

26 oktober 2015 Consultancy.nl 7 min. leestijd

JBR, een adviesbureau gespecialiseerd in strategie, corporate finance, en restructuring, is in het eerste halfjaar van 2015 betrokken geweest bij een zevental transacties, met een totale dealwaarde van €125 miljoen. Consultancy.nl nam de belangrijkste testimonials onder de loep en sprak met de betrokken dealmakers.

Maritiem en offshore
Het jaar begon voor de corporate finance praktijk van JBR op bekend terrein. Boskalis, een klant die het bureau sinds jaren bedient, was betrokken bij twee transacties. Zo nam Smit Lamnalco, een joint venture van Boskalis en Rezayat, PB Towage Australia over. Met activiteiten langs de hele oostkust, vanaf Melbourne in het zuiden tot aan het Cape Yorkschiereiland in het noorden, is PB Towage de op een na grootste speler in Australië. Door de krachtenbundeling groeide de vloot van Smit Lamnalco naar in totaal 29 schepen, die een breed spectrum aan diensten (havensleep, terminal, en FPSO) uitvoeren rondom acht havens. JBR begeleidde, samen met advocaten van Freshfields, het management van Smit Lamnalco bij de acquisitie.

Terug in Nederland was Boskalis ook bezig met het verkopen van zijn aandeel in De Jong en Zoon Beheer, een specialist in wegenonderhoud en -beheer. Het bedrijfsonderdeel werd in 2011 door Boskalis ingelijfd, maar paste anno 2015 niet langer in de strategie, voornamelijk gericht op (middel) grote infraprojecten. Om de verkoop in goede banen te leiden, schakelde Boskalis de hulp in van JBR. Het adviesbureau verzorgde onder meer de waardering en begeleidde het gehele transactieproces van onderhandeling tot en met de closing. Medio februari werd de transactie afgerond en het aannemingsbedrijf kwam in handen van het management en Foreman Capital (dealwaarde zo’n €30 miljoen). Aan de Boskalis transacties werkten vier consultants van JBR mee: partners Kees van Biert en Caspar van der Geest, en consultants Arne Pastoors en Joris Govers.

Baggerschip, Boskalis

Onderwijslandschap
Tegelijkertijd was JBR bezig met een markante transactie binnen de onderwijssector. “In 2014 werden we benaderd door aandeelhouders van Schoevers”, herinnert Van der Geest zich. “De resultaten stonden al enige tijd onder druk en ze hadden de intentie om bij een strategische partij aan te sluiten.” Schoevers, opgericht in 1913, verzorgt opleidingen voor secretaresses en ondersteunend personeel en is een bekende naam in het Nederlandse onderwijslandschap. Ondanks de bekendheid had Schoevers het zwaar in de veranderende markt  met als gevolg dat de eigenaar van Schoevers besloot om aansluiting te zoeken bij een strategische partij.

“Een behoorlijke uitdaging”, reflecteert Van der Geest, “Reputatie en snelheid vormden belangrijke aspecten in het proces”. Aangezien Schoevers zich financieel gezien niet in de meest rooskleurige positie bevond, was het essentieel de merkwaarde te beschermen, en om intern snel voortgang te boeken met de belangrijkste stakeholders, zoals de verkopende aandeelhouders, de koper, financier, Ondernemingsraad en betrokken M&A adviseurs.

JBR begeleidde het proces van begin tot eind, en binnen enkele maanden was er een deal gesloten met NCOI, met een omzet van ruim €200 miljoen de grootste particuliere opleider van Nederland. Een goed resultaat zegt Van der Geest: “Onder de vlag van de NCOI kan Schoevers zijn bedrijfsvoering verder optimaliseren, terwijl NCOI een uitstekend label toevoegt aan zijn groeiende portefeuille.”

Secretaresse, Schoevers, NCOI

Beauty & huidverzorging
Ronald van Rijn, partner bij JBR, was samen met Pastoors bezig met een transactie binnen een geheel andere sector: beauty & huidverzorging. Zo’n tien jaar geleden besloot één van de aandeelhoudsters om Paula’s Choice, een Amerikaans huidverzorgingsmerk voor mannen en vrouwen, naar Nederland te halen. Het bedrijf begon als exclusieve distributeur voor Nederland, maar is het afgelopen decennium sterk gegroeid, en inmiddels bedient de tak ook een groot deel van de Europese markt. Voor moederbedrijf Paula’s Choice – dat zelf ook onder de vleugels van een private equity partij fors uitbreidde en ambitieuze Europese doelen heeft opgesteld – was dit begin 2014 aanleiding om de banden met Paula’s Choice Europe aan te halen.

De aandeelhoudsters van Paula's Choice Europe vroegen JBR om hen te adviseren bij een (deel) verkooptraject. Ongeveer een jaar later werd dit ook werkelijkheid en vanaf maart 2015 is er sprake van een joint venture tussen Paula's Choice Europe en Paula’s Choice. Van Rijn en Pastoors hebben de aandeelhoudsters begeleid vanaf de eerste beeldvorming, tot het uitonderhandelen van de uiteindelijke deal en de closing hiervan. Experts van Lexence verzorgden het juridische advies.

Offshore en ICT
In Q2 van dit jaar kwamen er twee deals op JBR’s pad. In mei nam Huisman Equipment, een van de grootste kranenbouwers ter wereld voor de olie & gas industrie, een 50% belang in Fistuca. Met deze investering financiert Fistuca de verdere ontwikkeling van zijn Blue Piling technologie, een nieuwe techniek die geluidsarm en efficiënt heien van offshore monopijlers mogelijk maakt. Met de Blue Piling technologie kunnen de installatiekosten voor offshore windturbines naar verwachting significant gereduceerd worden. Namens JBR heeft Van der Geest het gehele acquisitieproces uitgevoerd en gecoördineerd. In de eerste fase werd het businessplan geëvalueerd, gewaardeerd en zijn de basisafspraken gemaakt. In de vervolgfase is de due diligence begeleid, de transactiestructuur uitgedacht en de finale transactiedocumentatie uit onderhandeld.

Blue Piling Technologie

De tweede deal omvatte de verkoop van Network2Day, een Nederlandse HP netwerkspecialist. Het Gelderse bedrijf had via zijn DGA een tijdje terug de ambitie opgesteld om aansluiting te vinden bij een grotere partij. JBR werd in de arm genomen om een mogelijke verkoop te onderzoeken. Nadat een aantal partijen interesse toonden kreeg het JBR team – bestaande uit Van der Geest, Jeroen van Leeuwen en Miriam Cromwijk – groen licht om het traject een vervolg te geven. Een letter of intent werd opgesteld, het due diligence proces werd uitgevoerd en tot slot werden de onderhandelingen tot een goed einde gebracht. Op 30 juni 2015 werd de deal met Infotheek uit Leiden formeel een feit.

Zorg
Tot slot heeft JBR in het eerste half jaar een grote zorginstelling begeleid bij de waardering en herstructurering en uitkoop van enkele bedrijfsonderdelen. “Dit past bij het beeld dat JBR heeft van de zorgmarkt. Enerzijds kansen voor de nieuwkomers, anderzijds zware marktomstandigheden voor bestaande instellingen die bestaande structuren moeten doorbreken om te overleven”, aldus Van der Geest. Bij deze vraagstukken komen de disciplines corporate finance en restructuring goed samen.

Een blik op de testimonials van kwartaal drie en de huidige projecten in kwartaal vier laat zien dat het bedrijf betrokken is bij verschillende high-impact deals. Van Rijn beschrijft de projectportefeuille van JBR Corporate Finance als “10% tot 15%” hoger dan dezelfde periode vorig jaar, daarbij wijzend op de groeiende activiteit met betrekking tot fusies en overnames in de markt.

Ronald van Rijn - Kees van Biert - Caspar van der Geest - Arne Pastoors - Joris Govers - Jeroen van Leeuwen - Miriam Cromwijk

Vooruitkijkend is Managing Partner Van Rijn positief over de vooruitzichten van de organisatie en diens onderscheidend vermogen in de markt, en stelt: “JBR kenmerkt zich door een onafhankelijke en professionele procesaanpak met oog voor de menselijke maat. Door de kwaliteit van onze finance- en strategieadviseurs, zeer uitgebreide (transactie)ervaring en diepgaande kennis van de gekozen “focus-markten” zijn we in staat om klanten optimaal te bedienen. Het is deze basis die vertrouwen biedt voor de komende maanden en de toekomst”, sluit hij af.