Deloitte Nederland neemt bestuursmodel op de schop

02 oktober 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deloitte heeft zijn bestuursmodel in Nederland op de schop genomen. De Raad van Bestuur is teruggebracht van acht naar drie leden, terwijl het nieuw geïntroduceerde Executive Committee – bestaande uit 10+ senior partners – daar net onder fungeert.

Begin 2012 maakte Deloitte Nederland bekend zijn Raad van Bestuur uit te breiden van drie naar acht leden. Het Big Four kantoor verklaarde de wijziging destijds als een stap die haar managementstructuur zou vereenvoudigen. “Het uitbreiden van het bestuur maakt dat we slagvaardiger zijn en dat het bestuur van Deloitte nog actiever betrokken is bij cliënten,” zei Piet Hein Meeter, de toenmalige bestuursvoorzitter van Deloitte.

Zo’n 3,5 jaar later voert Deloitte precies de omgekeerde wijziging door – het bestuur is per 1 oktober 2015 ingekrompen van acht naar drie leden. Hiermee komt het audit- en consultancykantoor tegemoet aan één van de vele adviezen van de NBA, de brancheorganisatie van accountants in ons land, gericht op het professionaliseren van de accountantsbranche*. De NBA pleit onder meer voor een compact bestuur dat geen directe cliëntverantwoordelijkheden heeft, daarnaast is de beroepsorganisatie van mening dat kwaliteitsmanagement een verantwoordelijkheid dient te zijn van de Raad van Bestuur.

Peter Bommel, Cees de Boer en Mario van Vliet

In het geval van Deloitte bestaat het bestuur nu uit voorzitter Peter Bommel (herbenoemd), voormalig Deloitte Consulting topman Mario van Vliet (Chief Operations Officer) en Cees de Boer, die de rol van Chief Quality Officer (CQO) op zich neemt. Bommel en Van Vliet zijn gekozen voor een termijn van vier jaar, De Boer neemt de CQO positie waar totdat een externe kandidaat is benoemd. “Het nieuwe bestuursmodel is geheel in lijn met de hervormingsplannen voor de accountantssector,” aldus bestuursvoorzitter Bommel, die sinds 1999 werkzaam is voor de zakelijke dienstverlener.

In het nieuwe Executive Committee zijn de business leiders van de vijf functions vertegenwoordigd – Audit, Risk Services, Tax & Legal, Financial Advisory Services en Consulting – alsook leiders van Clients & Markets, Financiën, Talent, Risk & Reputation en de Strategy Officer.

* Samen met PwC, EY, KPMG, en in iets mindere mate ook BDO, Baker Tilly Berk en Grant Thornton, heeft Deloitte een grote meerderheid van de accountancymarkt in handen.