Sanoma krijgt weer ex-McKinseyaan aan het roer

29 september 2015 Consultancy.nl

Sanoma krijgt weer een voormalig McKinsey & Company consultant aan het roer. Na het onverwachte vertrek van voormalig McKinseyaan Harri-Pekka Kaukonen afgelopen vrijdag is Susan Duinhoven, die tussen 1994 en 1998 werkte voor het Amerikaanse consultancybureau, aangesteld als de nieuwe bestuursvoorzitter. Haar belangrijkste taak: het kwakkelend mediaconcern er weer bovenop krijgen.

Sinds 2011 werd Sanoma, een van oorsprong Fins mediaconcern, geleid door Harri-Pekka Kaukonen. Eerder werkte de topman voor Fazer Group en zo’n elf jaar voor McKinsey (1992 – 2003), in zijn laatste rol als Principal. Afgelopen vrijdag maakte het bedrijf bekend dat Kaukonen op non actief werd gesteld. In een toelichting op het vertrek stelde Sanoma dat het tijd is voor een leider die “alles uit het bedrijf en uit het management kan halen.”

Susan Duinhoven Sanoma

Per 1 oktober is Susan Duinhoven aangesteld als zijn opvolger*. De Nederlandse topvrouw is al sinds april dit jaar als (niet-uitvoerend) bestuurslid betrokken bij de top van het bedrijf, daarvoor was ze circa twee jaar lang CEO van dagbladuitgever Wegener, waar ze flink het mes moest zetten in de kosten. Duinhoven begon haar carrière bij Unilever, en maakte in 1994 de overstap naar de consultancybranche. Na een periode van vier jaar bij McKinsey & Company werkte Duinhoven vervolgens jarenlang voor Gouden Gids en De Telefoongids (inmiddels DTG), De Gule Sider A/S (een lead generation bedrijf uit Denemarken) en Reader’s Digest. Voor haar periode bij Wegener werkte Duinhoven voor Thomas Cook, eerst als CEO van de Nederlandse organisatie, en vervolgens als CEO Western Europe.

Bij Sanoma, dat in ons land eigenaar is van de gelijknamige tijdschriftenuitgever, SBS en schoolboekenuitgever Malmberg, krijgt de voormalig McKinseyaan de uitdagende taak om de financiën van het bedrijf weer op de rails te krijgen. Onder Kaukonen verloor het mediaconcern ruim driekwart van zijn beurswaarde, en ook in 2015 maakt Sanoma zware tijden door. In de eerste helft van dit jaar werd een verlies van €23 miljoen geleden.

* In de tussenperiode wordt het bedrijf tijdelijk geleid door CFO Kim Ignatius.

Nieuws

Meer nieuws over