McKinsey en PwC dragen bij aan KNAW symposium

21 september 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Op 21 september organiseert het Nederlandse onderzoeksinstituut KNAW een symposium in Amsterdam, over een betere afstemming van de vraag en aanbod voor economisch onderzoek. Onder de sprekers bevinden zich, naast diverse academici en Bertholt Leeftink van het Ministerie van Economische Zaken, ook McKinsey & Company Principal Marc de Jong en Jan Willem Velthuijsen, Chief Economist bij PwC.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) – werd in 1808 opgericht als een adviesorgaan van de Nederlandse overheid. De Akademie en haar instituten* organiseren wekelijks verschillende lezingen en bijeenkomsten over actuele ontwikkelingen in de academische wereld, evenals over ‘de wetenschap achter de actualiteit’.

Op 21 september 2015 organiseert de KNAW van een symposium over de afstemming van vraag en aanbod voor economisch en bedrijfskundig onderzoek. De sprekers op het symposium – die zowel van de vraag als aanbodzijde afkomstig zijn – haken in op de Nationale Wetenschapsagenda en de vragen die daarin staan over hoe de wetenschap beter met deze afstemming om zou kunnen gaan. Voorbeelden van vragen die besproken worden zijn: ‘Aan welk economisch en bedrijfskundig onderzoek hebben de overheid en het bedrijfsleven behoefte, en krijgen ze wat ze wensen?’ En: ‘Welke mogelijkheden zijn er om de kwaliteit ervan te verbeteren?’ Het symposium vindt plaats in Het Trippenhuis in Amsterdam en is voor iedereen toegankelijk. Deelname is gratis, maar aanmelding is verplicht via de website van de KNAW. 

KNAW Symposium

Onder de sprekers bevinden zich ook twee professionals uit de adviesbranche. Jan Willem Velthuijsen, Chief Economist bij accountants- en advieskantoor PwC, levert een bijdrage aan het symposium, vanuit zijn ervaring en expertise op het gebied van Economic Consultancy. Op de lijst van sprekers is ook Marc de Jong te vinden, Principal bij McKinsey & Company en de leider van McKinsey’s Innovation praktijk in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De Jong brengt ruime ervaring met zich mee op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, groeistrategieën en innovatie.

Naast De Jong en Velthuijsen bestaat de lijst met sprekers voornamelijk uit academici die zich hebben verbonden aan de Nederlandse universiteiten. Uitzonderingen zijn Coen Teulings, die hoogleraar economie is bij de Universiteit van Cambridge, en Mirjam van Praag, lid van de Sociaal-Economische Raad en hoogleraar economie aan de Copenhagen Business School. Naast academici is ook de overheid vertegenwoordigd tijdens het symposium. Bertholt Leeftink, directeur-generaal Bedrijfsleven & Innovatie van het ministerie van Economische Zaken zal ook een bijdrage leveren.

Jan Willem Velthuijsen, Marc de Jong

De complete lijst met overige sprekers (alfabetische volgorde):

  • Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten, Universiteit van Amsterdam
  • Eric van Damme, hoogleraar economie, Universiteit van Tilburg
  • Joop Hartog, emeritus hoogleraar economie, Universiteit van Amsterdam
  • Peter Leeflang, hoogleraar marketing, Rijksuniversiteit Groningen
  • Bertholt Leeftink, directeur-generaal Bedrijfsleven & Innovatie, Ministerie van Economische Zaken
  • Mirjam van Praag, lid Sociaal-Economische Raad en hoogleraar economie, Copenhagen Business School
  • Alexander Rinnooy Kan, hoogleraar economie en bedrijfskunde, Universiteit van Amsterdam
  • Coen Teulings, hoogleraar economie, Universiteit van Cambridge
  • Arjen van Witteloostuijn, hoogleraar economie, Universiteit van Tilburg

* De KNAW is verantwoordelijk voor in totaal zestien verschillende onderzoeksinstituten in diverse plaatsen in Nederland. Deze instituten zijn voornamelijk werkzaam op onderzoeksterreinen binnen de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de levenswetenschappen.