Nepkleding kost Nederlandse retailer 1 miljard per jaar

14 september 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Jaarlijks loopt de Nederlandse kledingindustrie €988 miljoen mis doordat er imitatiekleding op de markt wordt aangeboden. Dat blijkt uit recente data van het Harmonisatiebureau voor de Interne Markt (OHIM) over de schade die nepkleding toebrengt in de Europese Unie – ruim €26 miljard. Italië en Spanje zijn de grootste slachtoffers, retailers lopen in de Zuid-Europese landen meer dan €4 miljard per jaar mis.

Het Harmonisatiebureau voor de Interne Markt (OHIM), het Europees bureau belast met de registratie van gemeenschapsmerken en –modellen, heeft onlangs onderzoek gedaan naar hoeveel schade retailers uit de kledingindustrie jaarlijks oplopen als gevolg van imitatie- of nepkleding. Een analyse van de gegevens laat zien dat de schade over de gehele Europese Unie uitkomt op meer dan €26 miljard – ongeveer 9,7% van de totale Europese marktomzet. De schade wordt met name veroorzaakt doordat mensen liever goedkopere imitaties aanschaffen dan de duurdere originele merkkleding, in veel minder gevallen betreft het onbewuste aankopen.

Schade van nepkleding voor de kledingindustrie

€1 miljard
Per jaar loopt de Nederlandse kledingindustrie bijna €1 miljard (€988 miljoen) mis door de imitatiekleding die op de markt beschikbaar is. Dat komt neer op ongeveer 3% van het Europees totaal – daarmee is ons land het op vijf na grootste slachtoffer van nepkledingstukken. Zwaarder getroffen door de omloop van imitatiekleding zijn landen als de UK, Frankrijk en Duitsland, die allemaal meer dan €3.500 miljoen aan omzet mislopen. Met €4.548 miljoen en met €4.127 miljoen schade mogen Italië en Spanje zich de grootste slachtoffers noemen.

Na Nederland volgen op de 7e plek Griekenland (€953 miljoen), op de 8e België met €881 miljoen en de top 10 wordt afgesloten door Oostenrijk en Zweden. De landen die het minst worden getroffen door nepkleding zijn de Baltische staten, Bulgarije, Slovenië en Luxemburg – retailers in Estland lopen het minst mis met een totale schade van €32 miljoen. Volgens berekeningen van het OHIM gaat de totale schade van ruim €26 miljard in de EU ten koste van zo’n 363.000 banen.