Champions League inkomsten verdrievoudigd in 10 jaar

15 september 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het budget van de UEFA voor de geldverdeling aan Champions League clubs is in de afgelopen 10 jaar toegenomen van €408 miljoen naar €1.3 miljard dit seizoen, een verdrievoudiging van het budget. Dat blijkt uit een analyse van de research redactie van Consultancy.nl op basis van de jaarrapporten van UEFA.

De UEFA Champions League is het grootste voetbaltoernooi dat wordt georganiseerd door de UEFA, de Europese voetbalbond. De competitie bestaat al sinds 1955, toen het nog de ‘European Champion Clubs' Cup’ werd genoemd. In 1992 werd het paradepaardje van de UEFA omgedoopt tot de Champions League. In de Champions League strijden de kampioenen en overige beste voetbalclubs van nationale competities* – waaronder de Eredivisie – om de meest felbegeerde “cup met grote oren”.

Clubinkomsten van UEFA Champions League

€1,3 miljard
Dat het goed is voor een club om in de Champions League mee te doen moge duidelijk zijn. Onder de deelnemende clubs wordt jaarlijks een berg geld verdeeld, waarbij uiteraard de winnaar het grootste deel krijgt toebedeeld. Het te verdelen budget onder deelnemende teams is de afgelopen tien jaar gigantisch gegroeid. Werd er in seizoen 2003/2004 nog €408 miljoen tussen de teams verdeeld, voor het afgelopen seizoen zegt de Europese voetbalbond zo’n €1,3 miljard te hebben uitgekeerd – een ruime verdriedubbeling van de inkomsten in tien jaar tijd. 

Dat het budget van de voetbalbond gigantisch is, wordt verder geïllustreerd door een vergelijking met het budget voor de Europa League. Het kleine broertje van de Champions League verdeelde in seizoen 2013/2014 zo’n €232 miljoen onder zijn deelnemers, een forse €770 miljoen minder dan de Champions League in dat seizoen (€1 miljard). De totale omzet van de bond over dat seizoen was ruim €1,7 miljard.

Grootverdieners
In de afgelopen vijf edities (2009/2010 t/m 2013/2014; exclusief de afgelopen editie) is het zeven clubs gelukt om ieder jaar deel te nemen aan de kampioenenstrijd. Zij haalden daarmee een flinke geldsom binnen voor hun kas, met helemaal bovenaan de lijst Bayern München en Barcelona, die beiden meer dan €226 miljoen verdienden met hun deelnames. Op de derde plek volgt Manchester United met €222,5 miljoen, gevold door landgenoot Chelsea met €219,3 miljoen. De top 7 wordt gesloten door Real Madrid (de rijkste voetbalclub ter wereld) met €218,8 miljoen, AC Milan (€185,2 miljoen) en Arsenal (€155,6 miljoen).

Top 7 grootverdieners van UEFA Champions League

Doordat Manchester United afgelopen seizoen niet meedeed aan de Champions League is het aantal teams dat elk jaar van de partij is inmiddels gedaald naar zes. De club van trainer Louis van Gaal is dit seizoen wel weer van de partij, ingedeeld in een poule met PSV, Wolfsburg en CSKA Moskou.

* Het aantal deelnemende clubs per land is afhankelijk van een ingewikkeld puntensysteem, gebaseerd op de prestaties van clubteams in de afgelopen vijf seizoenen.