Kenia huurt McKinsey in voor mijnindustrie strategie

24 september 2015 Consultancy.nl

De overheid van Kenia houdt maar weinig belastinggeld over van de mijnactiviteiten binnen haar grenzen. Om de inkomsten vanuit de mijnindustrie te verbeteren hebben de beleidsbepalers van het Oost-Afrikaanse land een code opgesteld met verwachte inkomsten vanuit de mijnrechten voor verschillende soorten mineralen. Daarnaast heeft de overheid McKinsey & Company ingeschakeld om een 20 jaar-strategie te ontwikkelen voor de gehele mijnsector.

De mijnindustrie van Kenia heeft de afgelopen jaren maar weinig belastinginkomsten in het laatje van de overheid gebracht. Als de grootste economie van Oost-Afrika is het opvallend om te zien hoe ver Kenia achterloopt op buurlanden als Tanzania, als het gaat om inkomsten uit de mijnindustrie. Uit data van de Wereldbank blijkt dat Tanzania 4% van zijn BBP uit de mijnindustrie haalt, ten opzichte van de schamele 1% die de Keniaanse overheid overhoudt aan de mijnactiviteiten in haar land.

Om een eerlijker systeem te creëren, waarbij de inwoners van Kenia meer profiteren van de mijnactiviteiten, heeft de Keniaanse overheid zijn zinnen gezet op nieuwe wetgeving die de inkomsten vanuit de mijnsector zullen verhogen. Zo zullen de mijnrechten voor industriële mineralen als gips en kalksteen stijgen naar 1% van de verkoopwaarde, voor goud naar 5%, voor kolen, titaniumerts, niobium en zeldzame aardmetalen naar 10%, en wordt voor diamanten met de nieuwe wet 12% van de verkoopwaarde overgedragen aan de overheid.

Mining - Diamonds

Naar verwachting zullen deze nieuwe regels in januari 2016 worden opgenomen in de wet. Het doorvoeren van de voorgestelde regels zal de overheid van Kenia zo’n 1,5 miljard Keniaanse shilling (€12,7 miljoen) opleveren in de loop van 2016, aanzienlijk meer dan de 21 miljoen shilling die in 2012 naar de overheid ging.

Als onderdeel van de verbeteringen van de mijnindustrie heeft de Keniaanse overheid strategy consultancybureau McKinsey & Company ingehuurd. De consultants gaan een strategisch plan opstellen voor de mijnsector voor de komende 20 jaar. Eerst brengen de management consultants de huidige concurrentiepositie van de Keniaanse mijnen in beeld – aan de hand van economische, politieke en geografische factoren – en daarna geven ze inzicht in de manieren waarop die positie kan worden verbeterd. “Deze nationale strategie zal Kenia op een juiste manier positioneren”, aldus Najib Balala, Mines Secretary van Kenia. “We willen dat Kenia gaat fungeren als regionale hub.”

McKinsey heeft sinds september 2014 een kantoor in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Het consultancybureau heeft een goede staat van dienst in het land – naast de recente opdracht voor de overheid heeft McKinsey onder andere advies geleverd aan de nationale bank van Kenia, Kenya Airways, Kenya Commercial BankCo-operative Bank of Kenya en de Kenya Revenue Authority (KRA).

Nieuws

Meer nieuws over