Ajax en PSV hebben duurste seizoenkaarten Eredivisie

17 augustus 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De prijzen van seizoenkaarten voor de 17 thuiswedstrijden van eredivisieclubs verschillen nogal per stadion. De duurste seizoenkaarten zijn te vinden bij Ajax, PSV, Feyenoord en AZ – en die zijn aanzienlijk duurder dan de duurste plaatsbewijzen van kleinere clubs zoals Excelsior, Roda JC en Graafschap. Verder zijn er - met het oog op de goedkoopste seizoenkaarten - lagere prijsverschillen zichtbaar tussen de clubs, dan voor de duurste varianten.

De eredivisie van het Nederlandse voetbal is weer begonnen. Fans die geen enkele thuiswedstrijd van zijn – of haar – club willen missen, kunnen bij hun favoriet terecht voor een seizoenkaart voor het voetbalseizoen 2015-2016. Met een seizoenkaart zijn zij verzekerd van een plek bij elk van de 17 thuiswedstrijden die de club speelt in de Eredivisie. Hoeveel fans moeten neertellen voor zo’n kaart verschilt nogal per club.

Kosten van een seizoenkaart voor een zitplaats

Als het gaat om de duurste varianten van de seizoenkaarten vragen Ajax, PSV en Feyenoord het meeste van hun fans. Een seizoenkaart voor een van de beste plekken in het stadion kost bij Ajax maximaal €694, veel meer dan de duurste kaarten bij PSV (€560) en Feyenoord (€523). Na de top 3 vragen AZ, Ado en Vitesse het meest voor duurste plaatsbewijzen*.

Bij De Graafschap, Roda JC en Excelsior betalen fans in verhouding tot de andere clubs het minste geld voor de duurste seizoenkaart. Voor de Rotterdamse buren Excelsior en Feyenoord zijn de verschillen wel erg groot – voor het duurste kaartje van Excelsior moet €245 neergeteld worden, iets minder dan de goedkoopste seizoenkaart bij Feyenoord (€268).  Feyenoord vraagt daarmee het meeste geld van alle clubs voor de goedkoopste variant van hun seizoenkaart.

De verschillen in prijs tussen de goedkoopste seizoenkaarten per club liggen minder ver uiteen dan voor het duurdere spectrum. De goedkoopste seizoenkaart is te vinden bij Roda JC, waar een fan minimaal €150 moet neerleggen om de 17 thuiswedstrijden bij te mogen wonen. Gemiddeld liggen de prijzen voor de goedkoopste seizoenkaarten tussen de €175 en €209. Bij Ajax, PSV, AZ en FC Twente betalen fans relatief veel voor de goedkoopste variant – tussen de €223 (Ajax**) en €263 (PSV).

* Opgemerkt dient te worden dat mogelijke overige voorwaarden / voordelen die bij aanschaf van een (bepaald type) seizoenkaart gelden per club kunnen verschillen. Zo geeft een seizoenkaart bij sommige clubs bijvoorbeeld toegang tot de mogelijkheid om een wedstrijd vanaf de Eretribune te volgen (zoals bij ADO Den Haag), waar dit bij andere clubs niet mogelijk is. Andere aspecten die kunnen verschillen per voetbalclub zijn bijvoorbeeld de (extra) toegang tot beker- en Europese wedstrijden, oefenwedstrijden, en/of nacompetitie/play-offs.

** Ajax heeft zowel de duurste seizoenkaart, als het grootste prijsverschil in seizoenkaarten.