Boer & Croon start Expertteam voor Publiek Domein

29 juni 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Boer & Croon Management heeft een Expertteam voor de publieke sector in het leven geroepen. Met het nieuwe team, bestaande uit vijf ervaren bestuurders, creëert het bureau een platform dat als raadgever kan dienen voor de bestuurlijke top van Nederland, en zet het een stap richting de verdere bundeling van kennis en expertise.

Na veertig jaar onderdeel te zijn geweest van zakelijk dienstverlener Boer & Croon is Boer & Croon Management sinds oktober 2014 zelfstandig actief. Het Amsterdamse managementbureau ondersteunt opdrachtgevers met executive- en interim-management en executive search. Daarnaast heeft Boer & Croon Management een pool van jonge, talentvolle Young Executives die worden ingezet als adviseur of projectmanager.

Boer & Croon Management

Tegen de achtergrond van de veranderende vraag binnen de markt, besloot Boer & Croon Management onlangs om zijn expertise rondom specifieke sectoren, vakgebieden of kennisgebieden verder te bundelen. Klanten zijn steeds vaker op zoek naar diepe expertise binnen specifieke gebieden en, gezien het feit dat klantvraagstukken zowel intern als extern steeds complexer worden (en van elkaar afhankelijk), hebben klanten vaker behoefte aan multidisciplinaire dienstverlening. Adviesbureaus spelen in op deze behoefte door hun focus te versterken op functionele of sectorkennis, bijvoorbeeld door expertcentra op te richten voor onderzoek en accountmanagement, of door communities op te zetten. Met de start van het ‘Expertteam Publiek Domein’ zet nu ook Boer & Croon Management een stap richting deze aanpak.

Het Expertteam Publiek Domein van Boer & Croon Management gaat van start met een kernteam van vijf ervaren bestuurders: Jo Horn, Dick de Cloe, Gerrit van Hofwegen, Geert Oosterloo en Barend van Kouterik. Samen hebben zij meer dan 150 jaar ervaring in de publieke sector, en waren zij onder meer actief in bestuurlijke functies als burgemeester, lid Tweede Kamer, lid gemeenteraad, lid Provinciale Staten, en daarnaast in rollen als gemeentesecretaris, directeur, projectmanager, (statutair) bestuurder, adviseur en coach.

Boer & Croon Expertteam voor Publiek Domein

Zo was Jo Horn bijvoorbeeld tussen 2001 en 2009 lid van de Tweede Kamer, was Dick de Cloe 17 jaar lid van de Tweede Kamer voor de PvdA en vanaf 2003 zes keer waarnemend burgemeester en bekleedde Gerrit van Hofwegen de rol van gemeentesecretaris bij diverse gemeenten en was hij onder meer directeur van een drietal Bureaus Jeugdzorg. Geert Oosterloo is sinds 1998 actief als interim bestuurder voor organisaties in de zorg-, publieke en profitsector – zijn specialisme ligt op regievoering op complexe veranderingstrajecten. Tenslotte heeft Barend van Kouterik jarenlange ervaring in de consultancy (15 jaar bij KPMG) en executive search, Van Kouterik gaf leiding aan Ebbinge Executive Interim Management en was een van de drie medeoprichters van InterExcellent in 2009.

De vijf bestuurders vormen de kern van de publieke sector community, en zijn verantwoordelijk voor het volgen van de marktontwikkelingen, het verder uitbreiden van het netwerk, het delen en ontwikkelen van kennis en het realiseren van vernieuwing. Naar opdrachtgevers toe kan het Expertteam worden ingeschakeld als extern adviseur of interim bestuurder, individueel of een combinatie daarvan. “De werkwijze is persoonlijk en oplossingsgericht, en gaat uit van een intensieve samenwerking met de opdrachtgever”, aldus Boer & Croon Management over de aanpak. Daarnaast kunnen de leden van het Expertteam Publiek Domein als klankbord en raadgever fungeren.

Expertteam voor Publiek Domein

Dialoog
De komende maanden zal het nieuwe team starten met netwerken en kennisdeling, door middel van een aantal verkennende dialogen. Op de agenda staan maatschappelijke thema’s en bestuurlijke dilemma’s, waaronder de impact van de decentralisaties, de toekomst van het openbaar bestuur en het belang van regionale economieën. De besloten bijeenkomsten zijn exclusief voor bestuurders en eindverantwoordelijke directeuren van publieke organisaties.

Vooruitkijkend verwacht Boer & Croon Management de grootte van zijn Expertteam te zullen uitbreiden. De community staat open voor overige Boer & Croon adviseurs, zowel die in vaste dienst als associés. Vanuit het bureau is Ronald Bruin, sinds 2011 partner bij Boer & Croon en daarvoor jarenlang actief bij Resources Global Professionals en EY, de verbindende partner tussen het Expertteam en associés en partners van het bureau.