7 bureaus in beste werkgever ranking van Fortune

09 maart 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Google, The Boston Consulting Group en Acuity zijn door zakenblad Fortune uitgeroepen tot beste werkgevers. BCG is voor het derde opeenvolgende jaar het hoogst genoteerde consultancybureau; naast de strategie consultant staan nog zes andere advieskantoreen in de prestigieuze lijst.

Fortune 100 Best Companies to Work For
Ieder jaar brengt het zakelijk magazine Fortune zijn ranking ‘Fortune 100 Best Companies to Work For’ uit, een ranglijst waarin ‘s werelds beste werkgevers prijken. De ranking, die in samenwerking met Great Place to Work wordt opgesteld, is gebaseerd op drie belangrijke factoren: een werknemersvragenlijst en een ‘culture audit’. De enquête stelt werknemers vragen met betrekking tot de kwaliteit van het leiderschap, hun algemene werknemerstevredenheid en kameraadschap. De culture audit meet de bedrijfsresultaten en stelt gedetailleerde vragen, onder meer over salaris, ‘benefit’ programma’s en diverse open vragen over het inhuurproces, interne communicatiemethoden, training, erkenningsprogramma’s en diversiteitsinspanningen. De ranking wordt uiteindelijk bepaald door de totaalscores, waarbij de enquèteresultaten tweederde van een bedrijfsscore bepalen en de audit goed is voor het resterende deel.

Fortune 100 Best Companies to Work For

Opmars BCG
Voor het derde jaar op rij voert online reus Google de lijst aan, gevolgd door consultancybureau The Boston Consulting Group (BCG). Voor BCG betekent #2 een verdere klim in de ranking; in 2013 stond het bureau op #4 en vorig jaar op de derde plek. Met het huidige resultaat, blijft BCG met afstand het hoogst genoteerde management consultancybureau, en kan het zichzelf een van de best presterende bedrijven in de Fortune 100 noemen. Bovendien is BCG een van de twee bedrijven die de laatste tien jaar elk jaar opnieuw de top twaalf heeft gehaald.

BCG’s resultaat komt volgens de jury door de significante investeringen van het bureau in zijn personeel, door zijn hoogwaardige klantopdrachten, door een bedrijfscultuur gericht op samenwerking, een hoge mate van carrièreflexibiliteit en tenslotte door de uitgebreide trainingsmogelijkheden, vooruitstrevende arbeidsvoorwaarden en projecten met een hoge sociale impact. “De branche staat bekend om het harde werken en de lange uren…… maar een aanzienlijke compensatie en het feit dat werknemers tevreden zijn over de high-impact van hun projecten, zorgt voor veel voldoening. Werknemers zijn trots op BCG’s specialisme – van meer dan 50 jaar – in strategie consultancy”, aldus de jury. BCG wordt ook erkend voor zijn ‘Social Impact Leave of Absence’ programma, dat consultants de mogelijkheid biedt om tussen de drie en twaalf maanden verlof op te nemen om bij te dragen aan een ‘social impact’ initiatief.

BCG #2 on Fortune 100

Top 100: zes andere consultancybureaus
De top 100 bevat een mix van wereldwijde multinationals, zoals Twitter (#24) en Goldman Sachs (#50), en bedrijven die vaak minder bekend zijn buiten Noord-Amerika, maar kunnen bouwen op een sterke reputatie binnen de VS en Canada. De top 100 bevat naast BCG nog zes andere consultancybureaus: de Big 4 accounting- en consultingreuzen, Accenture en Protiviti.

De Big Four staan al meerdere jaren steevast in de Fortune 100 ranking, maar hun posities verschuiven wel. In de editie van dit jaar kan KPMG (#63) zichzelf de Big 4 koploper noemen, in plaats van Deloitte. PwC staat op de tweede plaats (#74), met EY en Deloitte op respectievelijk #79 en #97. Het wereldwijde technologie- en consultancybureau Accenture staat op #98, met Protiviti – een nieuwkomer binnen de Fortune 100 – als hekkensluiter, op #100.

Adviesbureaus in Fortune 100