PwC onder vuur voor gebruik corporate jets klant

27 februari 2015 Consultancy.nl

PwC heeft zich de woede van de Zweedse egalitaire samenleving op de hals gehaald door excessief gebruik van private jets en deelname aan elandjacht.

De Zweedse samenleving is trots op haar egalitaire waarden en normen, zichzelf onthoudend van extravagante en opzichtige vertoningen van rijkdom en privilege. Recentelijk stapte Jan Johansson, CEO van bosbouwgroep SCA - tevens ’s werelds grootste producent van incontinentieproducten - op als gevolg van openbaringen over zijn overdreven private jet gebruik. Hij zou de vliegtuigen onder andere hebben gebruikt voor het verschepen van familieleden, huisdieren en gaf een piloot zelfs de opdracht om zijn vergeten portemonnee op te gaan halen. Het aftreden van de CEO had tot gevolg dat betrokkenheid van andere partijen ook aan het licht kwam, waaronder ook zakelijk dienstverlener PwC.

PwC onder vuur voor gebruik corporate jets klant

Als SCA’s vaste auditor is PwC nu ook in de schijnwerpers gekomen om zijn deelname aan de extravagante praktijken van de bosbouwers. Zo zouden zij hebben deelgenomen aan elandjacht-tripjes en vluchten met de private jets. De Zweedse associatie voor accountants, SFR, laat weten dat het “zeer ongepast is dat een auditor deelneemt aan door zijn klant georganiseerde elandjacht.”

In een reactie op de kwestie vertelde PwC aan the Financial Times dat hun voormalige hoofdauditor voor SCA twee keer gebruik maakte van de private jets zonder bijkomende kosten, en dat een aantal van hun auditors waren uitgenodigd voor – en hadden deelgenomen aan – elandjacht-trips die door SCA werden georganiseerd. Hoewel het jagen op deze dieren in Zweden legaal is in de maanden tussen augustus en februari, is het iets moeilijker te ontdekken hoe dergelijke activiteiten passen bij het uitvoeren van bedrijfsaudits.

Nieuws

Meer nieuws over