Leergang digitaal leiderschap

Aanbieder
Type
Training
Duur
16 tot 64 uur
Aantal deelnemers
Onbekend
Doelgroep
Professionals
Taal
Nederlands

Onze Leergang Digitaal Leiderschap is ontwikkeld voor professionals die deze ontwikkeling doorzien en erkennen en erop willen inspelen, maar vooral ook voor leidinggevenden die dit belang nog niet (voldoende) ervaren. Met onze leergang Digitaal Leiderschap ontwikkelen we managers, teamleiders, technologie-experts en enthousiaste ambassadeurs tot digitaal vaardige leiders en visionairs. In de leergang behandelen we uiteenlopende thema’s zoals ethiek, datagedreven werken en draagvlak. De leergang is onderscheidend door de praktijkgerichte aanpak en de aansluiting op de eigen organisatie. De training is effectief door de combinatie van online leren, deelnemen aan bijeenkomsten, ervaren door eigen opdrachten uit te voeren en invulling te geven aan praktijkgames.

Hiemstra & De Vries - Digitaal Leiderschap

Waarom de leergang Digitaal Leiderschap?

Met de leergang bieden we organisaties een collectieve taal en een collectief begrip van digitaal leiderschap en digitale ontwikkelingen. Het geeft de organisatie de wind in de zeilen om de digitale volwassenheid te versnellen en bewuster en zelfverzekerd invulling te geven aan de noodzakelijke en gewenste digitale ontwikkelingen.

We hebben een stevige en beproefde leergang. Deze leergang bestaat uit digitale zelfstudie, fysieke bijeenkomsten en werken aan eigen initiatieven en/of projecten. In de bijeenkomsten brengen we verdieping op de digitale leerstof en laten we deelnemers ervaren wat het betekent om tot een innovatieve, wendbare en digitaal volwassen organisatie te komen. De leergang kreeg bij eerdere opdrachtgevers, zoals de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Zwolle, Amersfoort en Almere, hoge beoordelingen.

Digitaal-leiderschap-leeromgeving

Onze expertise

De adviseurs uit het team digitale transformatie hebben kennis van het organisatieadviesvak en beschikken over een stevige bagage aan technische ervaring en inzichten op het gebied van informatievoorziening en (digitale) innovatie. In deze brede leergang combineren we onze kennis en professionals op ‘digitale transformatie’, ‘organiseren en sturen’ en ‘leren en ontwikkelen’. Deze bundeling van krachten geeft de training inhoud en stevigheid op zowel de kennis van informatievoorziening als op het gebied van ontwikkelen, sturen en organiseren.

Programma en/of modules:

We hebben een beproefd programma dat in samenspraak met de opdrachtgever op maat kan worden aangepast. In het standaardprogramma werken we met vijf modules, een introductie en een evaluatie. De studiebelasting is afhankelijk van de keuzes die worden gemaakt binnen het programma en variëren van 16 tot 64 uur per deelnemer. In de uitwerking maken we gebruik van de werkprocessen, de methoden, de werkafspraken en de inrichtingskeuzes van de eigen organisatie.

Het standaard programma kent de volgende opbouw:

  1. Introductie – met een verkorte bijeenkomst lopen we warm voor de leergang. We geven de deelnemers inzicht in het programma en geven een pakkende introductie op de essentie van ‘digitale transformatie’.
  2. Module : De toekomst begint nu – Deelnemers begrijpen op een dieper niveau wat digitale transformatie betekent, wat het belang ervan is voor organisaties, maar ook hoe nieuwe technologieën zich ontwikkelen van belofte, via teleurstelling tot productieve voorzieningen.
  3. Module : Inspiratieprojecten – Deelnemers ervaren waarom het essentieel is dat de overheid een actieve rol pakt bij digitalisering. We geven veel voorbeelden van toepassingen door de overheid en leggen uit welke kaders en randvoorwaarden er nodig zijn voor een duurzame transformatie. We behandelen thema’s als ethiek, privacy en duurzame toegankelijkheid.
  4. Module : Gereedheid – We verdiepen ons in de wereld van data en informatie. Hoe herken je een dataproject? Zien we dat data- en informatieprojecten veel dichterbij zijn dan je zou verwachten? In de ‘organisatie van de vraag’ tenslotte verkennen we een aantal strategieën om een data- en informatieproject op te pakken.
  5. Module : Draagvlak – We hebben het over het ontvankelijk maken van jouw omgeving voor innovaties. Veel digitale innovaties stranden op draagvlak; er wordt een mooie oplossing bedacht voor een probleem, maar die wordt niet breed doorleefd en omarmd. Maar ook kijken we naar houding en vaardigheden van de deelnemers en hun team. We vertellen over veelgemaakte denkfouten van ons brein en de kracht van tegendenken.
  6. Module : Eenvoud – Deze module gaat over eenvoud: eenvoud in de organisatie en eenvoud in het ontwerp van innovaties. Dit is een spannende én leuke pijler, omdat in veel organisaties de verleiding bestaat om nieuwe ontwikkelingen in te zetten bovenop wat er al bestaat. Dat kan niet: zonder te snoeien gaat er niets bloeien. In deze module leer je waarom innovaties vaak mislukken en wat er nodig is om de kans op succes te vergroten. Ook leer je hoe je kunt achterhalen welke regels, gewoonten of overtuigingen in de weg zitten als je nieuwe toepassingen wilt laten slagen.
  7. Evaluatie – in deze laatste en afsluitende bijeenkomst kijken in drie posities terug op de leergang. Wat heeft de organisatie te doen om meer ruimte te geven aan digitaal leiderschap? Wat hebben de deelnemers te doen? En tot slot: hoe kunnen we de leergang verbeteren?

Korte bio over de trainers

Mariëlle van der Zanden: Heeft een stevige carrière als leidinggevende en inhoudsverantwoordelijke voor informatieontwikkeling binnen grote publieke organisaties. Zo was ze tot 2023 CIO van de gemeente Utrecht. Mariëlle weet wat het vraagt om van intenties en ideeën te komen tot een succesvolle toepassing binnen de organisatie en met samenwerkingspartners.

Marc Buiks: Heeft ruim 15 jaar ervaring in het analyseren, oppakken, trekken en ondersteunen van innovatie- en informatieprojecten binnen de overheid. Marc weet met een aanstekelijk enthousiasme en een met enorme kennis van het digitale werkveld deelnemers te boeien en te betrekken.

Linet Tanke: is trainer en adviseur vanuit leren en ontwikkelen perspectief. Eén van haar voornaamste interessegebieden is het kwalitatief goed aannemen en overdragen van werk. Een hele basale vaardigheid die vaak veel te weinig aandacht krijgt. Zeker in publieke organisaties die te maken hebben met een complexe dynamiek en snel veranderende context. Digitale ontwikkeling vraagt naast kennis en kunde ook veel van mensen en hun vaardigheden. In de trainingen op dit onderwerp focust zij zich op de onderwerpen zoals omgaan met weerstand, beïnvloedingsvaardigheden en persoonlijk leiderschap.

Eline van Hove: Kijkt vanuit haar rol als trainer en adviseur naar een combinatie van boven- en onderstroom. Een succesvolle digitale transformatie vraagt iets van beiden. We kunnen voorzien in tooling, beleid en werkprocessen, maar de transformatie is in de eerste plaats een verandervraagstuk. Hierdoor vereist digitale transformatie leiderschap, houding en gedrag. Vanuit haar achtergrond als wiskundige kent Eline de ‘achterkant’ van het ontwikkelen van algoritmes en data-oplossingen. Als organisatieadviseur begrijpt ze hoe weerbarstig een verandering kan zijn. Eline wordt enthousiast van de vraag: “Hoe kun je beschikbare technologieën écht effectief benutten als organisatie?” Als trainer zet ze deelnemers aan het denken met nieuwe perspectieven en scherpe vragen.

Waarom kiezen voor H&DV?

Als organisatieadviesbureau begrijpen we dat kennis opdoen niet gelijk staat aan kennis toepassen. Ook begrijpen we wat het vraagt om als professional ruimte te maken voor nieuwe inzichten en nieuwe toepassingen binnen de organisatie. Onze adviseurs hebben kennis van zowel het informatiedomein als het vak van organisatieadvies. Deze combinatie van vaardigheden helpt om te komen tot de juiste gesprekken en de juiste ontwikkeling.

Opdrachtgevers

De volgende organisaties hebben de leergang al gevolgd: gemeente ’s-Hertogenbosch, gemeente Zwolle, gemeente Amersfoort, gemeente Almere en de provincie Gelderland.

Wil je meer informatie ontvangen? 

Vul dan het formulier in.

Algemene informatie

Aanbieder: Hiemstra & De Vries

Type: Training

Duur: 16 tot 64 uur

Aantal deelnemers: Onbekend

Doelgroep: Professionals

Taal: Nederlands

Meer opleidingen in Digital

Meer opleidingen in Digital

Meer opleidingen van Hiemstra & De Vries

Meer opleidingen van Hiemstra & De Vries