Vintura: XML gaat EDI inhalen als e-inkoop standard

07 februari 2002 Consultancy.nl

72% van de bedrijven maakt in hun logistieke processen gebruik van EDI (Electronic Data Interchange) voor de koppeling met toeleveranciers. De opkomende technologie XML wordt nog maar gebruikt door 24% van ondernemingen, al zal deze toepassing over twee jaar EDI hebben ingehaald. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Vintura uit Baarn onder 69 middelgrote tot grote bedrijven in de Benelux.

De elektronische verbinding die gebruikt wordt om te ‘communiceren’ met toeleveranciers, ook wel e-procurement genoemd, wordt steeds belangrijker in de supply chain van bedrijven. Naast de koppeling met toeleveranciers moet de software ook kunnen communiceren met verschillende overige systemen zoals ERP system, Business Intelligence-toepassingen of een gewone tekstverwerking- of spreadsheetapplicaties.

Vintura banner

EDI vs XML
Nic Roos van Vintura legt uit wat het belangrijkste verschil is tussen de twee communicatievormen: "EDI werkt batchgewijs. Je kunt er een inkooporder mee naar het systeem van de toeleverancier sturen, maar er is geen dialoog mogelijk. Vaak zijn allerlei checks noodzakelijk, of de gevraagde levertijd wel haalbaar is bijvoorbeeld. Als er sprake is van wisselwerking tussen enerzijds het e-procurementpakket bij de inkoper en anderzijds het ordersysteem bij de leverancier, dan werkt XML beter. Bovendien heb je voor XML geen dure netwerken nodig."

Nieuws

Meer nieuws over