Twynstra: leegstand kantoren gaat verdubbelen

13 juni 2010 Twynstra Gudde

De leegstand van kantoren zal de komende jaren verdubbelen, voorspelt  Twynstra Gudde.

Gebruikers verkiezen nieuwbouw boven renovatie omdat oude gebouwen technisch en functioneel vaak niet voldoen. De leegstand zal de komende 3 tot 5 jaar verdubbelen van 7,3 miljoen vierkante meter tot 15 miljoen", zegt Jurgen van der Meer, adviseur huisvesting en vastgoed van Twynstra Gudde. Oorzaak is de combinatie crisis en de opkomst van het nieuwe werken.

Het adviesbureau deed onderzoek naar driehonderd grootgebruikers op de kantorenmarkt die bij elkaar een kwart van de kantoorruimte in gebruik hebben. Gisteren werden de resultaten op de Provada gepresenteerd. Het is vooral de crisis die de vraag naar kantoorruimte de komende jaren gaat bepalen, aldus Van der Meer. 76 Procent van de kantoorgebruikers verwacht daardoor in de periode 2010-2013 te bezuinigen op huisvesting. Zes van de tien bedrijven heeft al daadwerkelijk bezuinigd op huisvestingskosten. Niemand wil meer uitbreiden. Naast de crisis, zal de vraag naar kantoorruimte waarin "het nieuwe werken" kan plaatsvinden vanaf de tweede helft van 2011 een niet te onderschatte invloed hebben op de markt, weet Van der Meer.

Een grote groep organisaties gaat vanaf dan van start. "Bij KPN gaan 24.000 werknemers in 2014 op een nieuwe manier werken, met als gevolg 40 procent reductie van de kantoorportefeuille", illustreert de vastgoedadviseur. Door het nieuwe werken zijn er geen klassieke kantoren meer nodig, maar zijn medewerkers onderweg, thuis, bij een klant of op het (kleinere) kantoor-nieuwe-stijl op flexplekken aan het werk. De Twynstra Gudde-adviseur verwacht dat kantoorgebruikers bij de keuze tussen renovatie en nieuwbouw, steeds vaker voor nieuwbouw gaan kiezen. "Mijn stelling is dat vervangende nieuwbouw vaak een betere business case oplevert dan het revitaliseren van het bestaande kantoor."

Oude gebouwen

Naast dat nieuwbouw even duurzaam is als grondige renovatie, voldoen veel oudere gebouwen zowel technisch als functioneel niet. "Dan heb ik het over maatgeving, gebouwgebonden installaties en gevels." Oude kantoren zijn vaak te smal om in het midden een ontvangst- of vergaderruimte te maken, installaties zijn niet op intensiever gebruik ingesteld, en bedrijven willen een eigen gevel die bij hun identiteit past; dragende gevels zijn dus niet gewenst. "Want dan kun je de gevels niet pellen, dan stort de hele boel in elkaar." Ondanks de opkomende vraag naar kantoren die het nieuwe werken ondersteunen, blijft het aanbod achter, bemerkt Van der Meer tot zijn spijt. "Het is verbazingwekkend hoe weinig aanbod er is. Men blijft voortborduren op de klassieke vraag."

Nationaal Kantorenmarktonderzoek 2010

Nieuws

Meer nieuws over