Twynstra Gudde: kantorenmarkt gaat instorten

10 januari 2010 Consultancy.nl

68% van alle kantoorgebruikers verwacht dat de kantorenmarkt in de periode 2009-2012 zal instorten. Dat toont het Nationaal Kantorenmarkt Onderzoek 2009 van Twynstra Gudde aan. De kantoorgebruikers verwachten niet alleen een afname maar hebben zelf ook het voornemen om overtollige ruimte massaal op de markt te brengen.

Als de verwachting van het adviesbureau werkelijkheid wordt, zal het Nederlandse gebruiksoppervlak voor het eerst in de geschiedenis echt krimpen. Dat de gebruikers een krimp verwachten komt omdat ze niet of nauwelijks anticiperen op een omslag in de vraagmarkt en de voortekenen van verval. Tijdens eerdere economische crisissen bleef de markt gewoon nog groeien, maar de huidige crisis is wat dat betreft anders. Aan de vooravond van de crisis was de aanbodzijde in de kantorenmarkt nog optimistisch gestemd, maar de vraag nam toen toch al duidelijk af.

Dat de vraag zal afnemen is een direct gevolg van het dalend aantal kantoormedewerkers, maar ook van steeds omvangrijkere en urgente efficiëntieslagen. 51% van de kantoorhoudende organisaties verwacht in de komende jaren verdere bezuinigingen op personeel. 75% denkt ook te gaan bezuinigen op huisvestingskosten. Omdat het vooral grote bedrijven betreft, zal het vrijkomende volume op de markt ook groot zijn.

Nieuws

Meer nieuws over