T-Mobile saneert 500 banen na advies Roland Berger

13 juli 2011 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Roland Berger Strategy Consultants heeft vorig jaar T-Mobile geadviseerd over zijn strategie en kostenstructuur. Mede naar aanleiding van dat advies heeft T-Mobile onlangs bekendgemaakt dat het mogelijk een kwart van de banen in Nederland gaat saneren.

T-Mobile kampt met financiële problemen sinds het bedrijf zijn status als exclusieve aanbieder van Apple’s iPhone verloor. Nu ook Vodafone en KPN de iPhone mogen aanbieden neemt bij Nederlandse klanten de loyaliteit aan T-Mobile af.

Adviezen Roland Berger
Volgens Roland Berger moet de telecomprovider ‘sneller en flexibeler’ worden, mede door veranderingen in de markt. Ook moeten de kosten worden teruggedrongen, aldus het strategy consulting kantoor. T-Mobile geeft, zo blijkt uit een peer-vergelijking op onder andere vaste kosten en SG&A, structureel meer geld uit dan zijn concurrenten. Ook is de Nederlandse tak van T-Mobile te zelfstandig en kan de firma daardoor de synergiemogelijkheden met buitenlandse afdelingen van T-Mobile niet volledig benutten.

Kwart medewerkers op straat
T-Mobile heeft bekendgemaakt dat het overweegt om te saneren in het personeelsbestand. Naast het advies van Roland Berger vormden ook tegenvallende financiële cijfers daar een aanleiding toe. Bronnen melden dat ongeveer een kwart van de 1900 werknemers zijn baan kan verliezen. Naast deze eigen medewerkers heeft T-Mobile ongeveer 450 uitzendkrachten in diensten. Vooral deze uitzendkrachten zullen door de sanering getroffen worden. T-Mobile benadrukte dat er geen gedwongen ontslagen gaan vallen. Concrete plannen voor een reorganisatie of ontslagen ontbreken vooralsnog.

Businessmodellen in telecomsector onder druk
Als gevolg van gratis chatdiensten (zoals WhatsApp en Ping) en social media (zoals Facebook en Twitter) staat het verdienmodel van de telecomsector onder druk. Sms-verkeer en mobiele gesprekken nemen structureel in omvang af. Daarnaast drukken strenge tariefreguleringen door de lokale en Europese overheid op de financiën van telecombedrijven.