BearingPoint: Service Oriented Architecture is evolutie

17 maart 2010 Consultancy.nl

Service Oriented Architecture (SOA) is in het verleden vaak gepresenteerd als een ware revolutie. Andreas Grimm, Technology Manager bij BearingPoint wijst dit resoluut van de hand en spreekt liever over een evolutie. “De term ‘revolutie’ schept niet alleen de verkeerde verwachtingen, maar kan ook onnodige weerstand opleveren. Aan zowel IT- als aan business zijde en vooral tussen de twee. Zo kan revolutie impliceren dat eerdere infrastructuur investeringen voor niets zijn geweest.”

Dat dit zeker niet het geval is, legt Grimm uit in het whitepaper “Positions on Service Oriented Architecture” waarin hij - vanuit zijn ervaring - inzichten, leermomenten en mogelijke struikelblokken deelt op het gebied van SOA. Door middel van diverse standpunten wil hij een startpunt voor een discussie creëren voor eenieder die met SOA te maken heeft of krijgt.

Valkuil
De grote valkuil van een term als revolutie, is de resulterende vraag of SOA wel de moeite waard is. Naast zorgen over weggegooid geld in oude infrastructuren, kan ook de mate van culturele veranderingen in de organisatie een issue zijn. Andreas Grimm begrijpt deze zorgen: “SOA moet niet groter gemaakt worden dan het is, maar ook niet kleiner. Service oriented architecture verschilt op sommige punten fundamenteel van eerdere architecturen. Het elementaire onderscheid is dat het de (vroege) betrokkenheid vereist van zowel de IT-afdeling, als de business zijde. Dit houdt in dat het een stap is die door een hele organisatie gedragen moet worden.”

Nieuwe verdieping op oud fundament
Grimm houdt dus vast aan het idee van een ‘next step’. Hij onderbouwt zijn mening: “Het werk dat in structuren als EAI (Enterprise Application Integration) is gestoken, is geen weggegooid geld. We kunnen juist veel leren van deze lessen uit het verleden en hierop voortbouwen.” Dit is in het whitepaper geïllustreerd door de maturity modellen van ‘oude’ architecturen naast een nieuw SOA maturity model te leggen. Dit model is door BearingPoint ontwikkeld, o.a. om de toepasbaarheid van SOA inzichtelijk te maken voor zowel business als IT. Grimm: “Als je de twee modellen naast elkaar legt, zie je dat SOA het EAI-model overstijgt. Het is de volgende stap op de ladder. Je kunt SOA eigenlijk zien als een geheel nieuwe verdieping op een huis, het fundament gooi je uiteraard niet weg.” De switch van EAI naar SOA belooft daarmee een schoon groeipad met mooie mogelijkheden voor de toekomst.

Fabel
Grimm verwijst ook graag een andere misconceptie rond SOA naar het land der fabelen. “Vaak wordt gezegd dat er ook een grote investering nodig is voor nieuwe middleware. Ten eerste is dat technisch niet noodzakelijk; over het algemeen voldoet de meeste bestaande middleware aan de voorwaarden van een goed functionerende ESB (Enterprise Service Bus). Daarnaast is het economisch gezien niet verantwoord om een goed lopende software machine volledig te vervangen.”