Roland Berger: Maastricht Airport heeft hulp nodig

11 maart 2010 Consultancy.nl

Volgens het gerenommeerde adviesbureau Roland Berger moet de provincie Limburg financiële steun bieden aan Maastricht Aachen Airport (MAA). 

Maastricht Aachen Airport (MAA) kampt met een structureel exploitatietekort. Het verlies van het vliegveld liep op van 1 miljoen euro in 2007 naar 2,3 miljoen in 2008. De luchthaven in Beek, met zijn korte baan en nachtsluitingen, kan de groei van concurrenten zoals Luik, Eindhoven, Keulen-Bonn en Weeze niet bijbenen.

De huidige eigenaar - de Britse luchthavenexploitant Omniport bezit 99 procent - heeft nog weinig verdiend aan de overname van MAA. In 2004 kocht Omniport het vliegveld voor 12,5 miljoen euro van provincie, Rijk en gemeenten. De overheden hielden wel de gronden; die zijn in erfpacht uitgegeven aan de luchthaven.

Uit een analyse van Roland Berger blijkt dat er weinig mogelijkheden zijn om flinke groei en winst te realiseren. De luchthaven heeft een zwakke balans en geen geld om verder te investeren. De hoge vaste kosten van gebouwen en grond drukken zwaar op de exploitatie. Roland Berger stelt daarom voor dat de provincie te hulp schiet door de infrastructuur (landingsbaan, loodsen, terminal et cetera) te gaan beheren. Anders dan Omniport hoeft de overheid daar geen winst op te maken. De commerciële exploitatie van MAA kan dan in handen blijven van de huidige eigenaar.

Gedeputeerde Jos Hessels vindt het voorstel uitstekend. MAA is volgens Hessels belangrijk voor de regionale economie. Vliegvelddirecteur Jan Tindemans vindt het een ‘interessante optie'. "Zo komt meer geld vrij om investeringen in verdere groei te bekostigen. Belgische vliegvelden doen dit ook.”

Nieuws

Meer nieuws over