PwC: Kranten zien inkomsten met 17% dalen

24 september 2009 PricewaterhouseCoopers

Nederlandse krantenuitgevers zullen in 2009 €1,35 miljard ophalen met inkomsten uit advertenties en abonnementen, 17% minder dan in 2008 en het dieptepunt in de krantenmarkt is hier nog niet bereikt.

Dat voorspelt accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC). De sterke daling is volgens PwC te wijten aan de 'gratis cultuur' op internet, terwijl de recessie de sector verder onder druk heeft gezet. Adverteerders laten het medium links liggen volgens de accountants- en adviesorganisatie.

In 2008 daalden de inkomsten uit krantenadvertenties in Nederland nog met 0,2% naar €1,6 miljard. "Van dalende oplages was echter al voor de crisis sprake. Het is niet zozeer de crisis, als wel het veranderende gedrag van consumenten, en in hun spoor dat van adverteerders, dat de sector tot veranderingen dwingt", zegt mediaspecialist Marieke van der Donk van PwC.

Adviesbureau PwC verwacht dat de daling in de krantenbranche nog niet voorbij is en dat zich de komende vijf jaar een totale oplagedaling van 2% tot 3% per jaar zal aftekenen. Advertentie-inkomsten zullen in de prognose van PwC over anderhalf jaar wel aantrekken, maar het hoge niveau van 2004 en 2007 blijft uit zicht. In 2020 en 2011 is de verwachting dat deze inkomsten met respectievelijk 4,9% en 0,3% zullen dalen. Inclusief het lichte herstel komt de daling in de periode 2009 tot en met 2013 in de raming uit op 4,3%.

Van der Donk verwacht dat op lange termijn een aantal krantenmerken verdwijnt en dat betaalde oplages tot 2013 gemiddeld jaarlijks met ruim 2% zullen dalen.

Daar staat tegenover dat de digitale advertentiemarkt in de lift zit. Voor de komende vijf jaar voorspelt PwC een jaarlijkse groei in digitale advertenties van 6,4%. Van der Donk adviseert krantenuitgevers onder meer te stoppen met het gratis weggeven van "unieke en relevante content" en het neerzetten van het krantenmerk in verschillende kanalen.

Overigens is volgens PwC ook de markt van tijdschriftuitgevers met abonnementen, print- en websiteadvertenties niet vrij van dalende inkomsten. Voor dit jaar voorspelt het bureau €831 miljoen aan inkomsten, 14,5% minder dan vorig jaar. Herstel zal pas optreden in 2012.

Nieuws

Meer nieuws over