Oostenrijkse rechters staken nav Deloitte rapport

23 februari 2010 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Een organisatie assessment van Deloitte Consulting heeft aangetoond dat het Oostenrijkse gerecht veel te weinig personeel heeft om goed te functioneren. Naar aanleiding van de uitkomsten van de studie hebben rechters aangekondigd dat ze gaan staken. Als gevolg zullen er deze week geen rechtszittingen plaatsvinden.

De actie wordt niet consequent toegepast: de rechters behandelen wel belangrijke zaken, maar er zouden in heel het land toch 3,000 zittingen geschrapt worden. De rechters zeggen niet van plan te zijn met de vingers te zitten draaien: ze willen deze week hun dossierachterstand ophalen.

Zowel de rechtsprekende magistraten als de openbaar aanklagers doen mee. Volgens het rapport van adviesbureau Deloitte had eerder uitgerekend dat er 430 personeelsleden moeten bijkomen om het gerecht goed te laten functioneren: 187 rechters, 43 openbaar aanklagers en 200 personeelsleden van de griffie.

Aan de krant Der Standard zei Werner Finkl, de voorzitter van de rechtersvereniging, dat zijn collega's al jaren om meer personeel geschreeuwd hebben, en dat nu de maat vol is. ‘We hebben tweemaal een gesprek bij de bondskanselier en bij het ministerie van Financiën aangevraagd, maar geen antwoord gekregen.'

De Oostenrijkse regering blaast warm en koud. Minister van Justitie Claudia Bandion-Ortner, vroeger zelf rechter, begrijpt haar voormalige collega's, maar minister van Openbaar Ambt Gabrielle Heinisch-Hosek is boos. Ze wijst erop dat een inhaalbeweging bezig is en dat er binnenkort 70 extra plaatsen bijkomen, vooral voor economische dossiers.

De rechters zijn niet onder de indruk: ze plannen tot juni elke maand een zittingsvrije week als hun eisen niet ingewilligd worden.