Mercer: Wereldwijd 4% meer expats door crisis

29 september 2010 Consultancy.nl

Het aantal mensen dat tijdelijk in het buitenland werkt (expats) groeit met 4%. Door de crisis groeit het aantal opdrachten voor korte periodes harder dan die voor de langere periodes. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Mercer. Bedrijven besparen wel op deze internationale opdrachten.

Over het algemeen zijn er 4% meer expatopdrachten dan over de laatste twee jaar, maar die voor de kortere periodes stijgen sneller dan die voor langere periodes, voornamelijk uit kostenoverwegingen. 50% van de respondenten geeft aan dat het aantal opdrachten voor kortere periode stijgt. “De economische omgeving en hogere werkloosheidscijfers hebben juist het aantal mogelijkheden verhoogd; veel kandidaten verhuizen graag naar landen die minder zijn geraakt door de crisis” aldus Antoni van Huissteden, Persvoorlichter bij Mercer.

Besparingen op periode, lokale inhuur en arbeidsvoorwaarden

Naast meer opdrachten voor kortere periodes, besparen organisaties ook kosten door lokaal in te huren; 50% geeft aan hier meer de focus op te leggen. Daarbij passen ze hun arbeidsvoorwaarden aan; 9 van de 10 bedrijven zijn ermee bezig dit kritisch te bekijken. Daarbij worden voornamelijk de secundaire arbeidsvoorwaarden (huis, opleiding en reiskosten naar huis) en de financiële tegemoet-komingen (cost-of-living geld en quality-of-living bonussen) onder de loep genomen.

Zonder familie en forenzen

Meer dan de helft van de bedrijven heeft werknemers zonder familie erop uitgestuurd voor de langere termijn. Deze trend is voornamelijk in Europa zichtbaar. Zo'n tweederde stuurt zelfs getrouwde medewerkers alleen op opdracht. Vergeleken met Noord-Amerika is het over grotere afstanden ‘forenzen’ ook populairder in Europa: 45% geven dit aan, in tegenstelling tot 28% een jaar geleden.

De grootste obstakels wat betreft expats zijn voor bedrijven de kosten (60%, vooral de VS) en de moeite om de juiste kandidaten te vinden (58%, vooral Europa en Azië).

De redenen om expats in te zetten zijn:
1. Gebrek aan lokale expertise (68%)
2. De prestatie van een opdracht verbeteren (59%)
3. Een nieuwe vestiging openen (56%)

Nieuws