McKinsey: Europa moet investeren in glasvezel

25 februari 2010 Consultancy.nl

Europa loopt achter op de rest van de wereld als het op glasvezel aankomt. Dat maakten Michael Gryseels en Duarte Begonha, consultants van adviesbureau McKinsey & Company, vandaag bekend. De nood is volgens hen ongekend hoog.

Op zich geen verrassing, maar zij gaven aan dat het nu het tijdstip is om echt met glasvezel te beginnen. Want, zo stelden zij, als je van een telecombedrijf naar een glasvezelbedrijf wil veranderen, ben je drie jaar verder. Europa moet daarom koste wat het kost opschieten met glasvezel. Wat waren de belangijkste argumenten?

Vijf argumenten voor glasvezel

Volgens Gryseels en Begonha zijn er vijf hoofdargumenten voor glasvezel in Europa. Ten eerste zullen bedrijven winst mislopen als zij niet inspringen in de glasvezelindustrie; veel zakelijke "lines" zullen verloren gaan. Ten tweede komen er steeds meer diensten die meer bandbreedte nodig hebben, zoals 3D video on demand. Als derde werd gesteld dat de op koper gebaseerde infrastructuren de toenemende bandbreedte niet meer aan zullen kunnen. Als vierde argument werd gezegd dat de aanleg van glasvezel steeds goedkoper wordt; het kost ook veel minder tijd om meerdere huizen tegelijkertijd aan te sluiten. Als laatste werden de socio-economische voordelen van glasvezel weer uit de kast gehaald. Zuid-Korea bijvoorbeeld loopt mijlenver voor op e-learning, e-health en e-government.

Financiëring

Het feit dat het in Europa niet gegaan is zoals velen wilden, komt volgens McKinsey & Company door het gebrek aan financiëring. Zij berekenden dat het zo'n 300 miljard euro kost om Europa te voorzien van glasvezel. Gryseels: "Daarom moeten beleidsmakers en telco's samenwerken om modellen te vinden zodat glasvezel in Europa uitgerold kan worden." In vergelijking met bijvoorbeeld Azië hebben veel Europese landen te kampen met gereguleerde toegang op netwerken. "Daarom is interventie nodig, zo groeiden de landen in Azië namelijk ook."

Mocht het zover zijn dat Europa harder aan de slag gaat voor glasvezel, dan nog moet er veel veranderen. Zo gaf Begonha voorbeelden van veranderingen in de sales en de klantenservice. "Sales zullen hyperlokaal, dus per aansluiting gedaan worden. De klantenservice verandert in een operatie van constante klantenmanagement." Zijn uitspraak over het gehele uitvoeringsproces sloeg de spijker op zijn kop: "It's not a piece of cake!"