McKinsey investeert 70 mln in Big Data kenniscentrum

13 februari 2012 Consultancy.nl

McKinsey & Company gaat €70 miljoen investeren in zijn “Big Data”-kenniscentrum in Louvain-la-Neuve (België). Door honderden nieuwe werknemers aan te nemen wil het adviesbureau de verwerking van grote hoeveelheden data voor overheden, bedrijven en NGO’s versnellen en verbeteren.

Het consultancybedrijf specialiseert zich in Louvain-la-Neuve in het analyseren van grote hoeveelheden van data. Uit een rapport van het adviesbureau begin 2011 bleek dat het analyseren van grote hoeveelheden data - ook wel “big data” genoemd - een cruciale basis zal worden voor innovatie en competitie. Volgens het onderzoek is de schaal en reikwijdte van potentiële veranderingen door big data zo groot dat er nieuwe groeimogelijkheden worden gecreëerd. Verder zal big data geheel nieuwe markten creëren en de manier waarop we zaken doen fundamenteel veranderen. Lees meer in het bericht McKinsey: Big Data gaat economie radicaal veranderen.

Big Data motor achter voor strategische besluitvorming
Door de verwerking van grote hoeveelheden data wordt het mogelijk (financiële) voorspellingen te doen die miljarden kunnen besparen, aldus McKinsey. Etienne Denoël, directeur van het kenniscentrum, noemt de gevolgen van de kernramp in Fukushima voor de Europese energieprijzen als voorbeeld: “We sturen eerst een van onze mensen fysiek ter plaatse om na te gaan welke energiecentrales zijn uitgevallen. Daarna analyseren onze mensen in alle EU-landen de politieke reacties.” Een complex model berekent vervolgens de gevolgen voor de energieprijzen. Als door de ramp in Fukushima alle kerncentrales uiterlijk in 2020 zouden worden gesloten, zal de energieprijs met zes euro per megawattuur stijgen. Wordt kernenergie op korte termijn volledig afgezworen stijgt de prijs met maximaal elf euro per megawattuur. Met dit soort strategische berekeningen en scenario analyses wil McKinsey haar positie in de top van de adviesmarkt verder uitbreiden.

Download het rapport: Big Data The Next Frontier for Innovation

Geen subsidie van België
De Waalse minister van Economie, Jean-Claude Marcourt, liet weten achter McKinseys project te staan en bezocht het kenniscentrum op in januari 2012. Volgens hem is er in Wallonië een gebrek aan juist dit soort diensten van hoog niveau. Niettemin ontvangt McKinsey geen subsidie van de Belgische overheid. “We krijgen enkel hun morele steun. De investeringen komen allemaal van McKinsey zelf, er zijn geen subsidies mee gemoeid”, aldus Pierre Gudjian, adviseur bij McKinsey.

Nieuws

Meer nieuws over