Blauwdruk voor HR Shared Service Center bestaat niet

29 maart 2012 Consultancy.nl

Steeds meer organisaties kiezen voor het centraliseren van hun HR afdeling in een Shared Service Center (SSC). Door het toenemende belang van HR SSC's voor de bedrijfsvoering van bedrijven is er in de afgelopen jaren ook steeds meer onderzoek uitgevoerd naar best practices op het gebied van HR Shared Service Centers. Volgens consultants van Kirkman Company bestaat er geen blauwdruk voor een HR SSC. Wel zijn er verschillende lessons learned die succesvol kunnen worden toegepast op de context van een bedrijf. Deze opvallende conclusie trekt Kirkman Company in het nieuwe boek 'HR Shared Service Center Visionary Club, best practices, lessons learned'.

De bevindingen van de consultants zijn gebaseerd op de ervaringen en expertise van vooraanstaande HR-directeuren op het gebied van HR SSC, waaronder John de Waal (HR Ahold), Jille Tabak (HR Unilever), Marc Peeters (HR Philips), Nick Koot (voormalig HR ING) en Denis Sacre (voormalig HR Shell). De HR-directeuren hebben samen met Guido Braam, Sharon Janssen en Thomas Joustra van Kirkman Company hun ervaringen gedeeld en deze gebundeld in het boek.

Geen 'best practices' maar 'lessons learned'

De belangrijkste conclusie is dat elke organisatie het SSC moet optuigen op basis van zijn eigen specifieke situatie. Het gaat onder andere om de cultuur, de scope van de dienstverlening (global/local) en de interne context van een organisatie. Het boek beschrijft niet die ene manier waarop het SSC een succes wordt, maar het geeft een kijkje in de keuken. De coauteurs roepen de HR-professional op om ervaringen met andere bedrijven uit de markt te delen. Door samenwerken wordt het voor de organisatie duidelijker hoe het SSC in de eigen organisatie in te bedden.

'Voorwaarde is dat eerst op strategisch niveau wordt bepaald waarom een SSC wordt opgetuigd en wat de impact op de organisatie is. Wie wil je zijn?', aldus Sharon Janssen. Guido Braam vult aan: 'Te vaak wordt onderschat hoe belangrijk de kwaliteit van SSC's zijn, niet alleen die van HR. Bedenk maar eens hoeveel klanten je kwijt kan raken door chagrijnige medewerkers die de klant niet ontzorgen'. Hier sluit Jille Tabak (HR Unilever) zich bij aan: 'Goede dienstverlening gaat niet om naar de klant lachen, maar om de klant te laten lachen.'

Nieuws