HR en IT hebben minste invloed op beslissingen

24 september 2009 Consultancy.nl
Meer nieuws over

De afdelingen Finance en Strategy hebben de meeste invloed op strategische bedrijfsbeslissingen, Human Resources (HR) en Information Technology (IT) de minste. Dat blijkt uit een rapport van de Economist Intelligence Unit (EIU).

Bedrijven willen vooral meer doen met de inzichten van hun lijnmanagers. Na klanten worden lijnmanagers de belangrijkste partij genoemd in het besluitvormingsproces om de onderneming uit de recessie te loodsen. Heeft de financiële afdeling in 68% van de gevallen een vinger in de pap bij de bedrijfsbeslissingen, dan wordt in amper 18% van de gevallen ook naar de HR-afdeling gestapt voor advies.

Eerder nog dan het aan de zogenaamde personeelsdienst te vragen, legt men zijn oor liever te luister bij de verkoopsdienst (38%), Strategie (36%), Operations (26%), Marketing (34%) en de Klantendienst (34%). Ook de invloed van de IT-afdeling is zo goed als verwaarloosbaar.

Deze resultaten zijn zorgwekkend, zegt Graham Dietz, leraar HRM aan de Durham Business School. ‘Het lijkt dus of de lessen over de impact van menselijk gedrag op de organisatie niet geleerd zijn'. Het verbaast hem niet, maar hij noemt het tevens een slechte zaak als de bedrijfsstrategie niet besproken wordt met de HR afdeling.