Groei in IT-markt zwakt af met 1% tot 3%

01 november 2008

De verwachte groei in de West-Europese IT-markt zal in 2009 met 1 tot 3 procent afzwakken als gevolg van de financiële crisis, verwacht IDC. Voor Nederland resulteert dit in een groeiverwachting tussen de 1,3 en 3,3 procent, waarschijnlijk aan de bovenkant van dit bereik.

IDC verwacht dat de IT-markt pas eind 2010 weer zal aantrekken. Het daadwerkelijke herstel zal echter op zijn vroegst in 2010 plaatsvinden. De gevolgen van de kredietcrisis en de malaise in de economie zullen het grootst zijn voor hardwareleveranciers en bij de projectgerelateerde IT-diensten en het minst in IT-outsourcing.

IDC raadt leveranciers aan alle zeilen bij te zetten om goed uit de crisis te komen. “Historisch gezien heeft elke crisis een grote invloed gehad op het concurrerentielandschap en resulteert het in nieuwe marktleiders binnen de IT-branche. Innovatie, in tegenstelling tot kostenreductie, zal bepalen wie als winnaar uit deze crisis zal komen,” zegt Peter Vermeulen, Consulting Director Benelux, in het persbericht.

IDC adviseert IT-leveranciers die als winnaar uit de bus willen komen, om vooral te zorgen voor een solide financiële basis waarbij innovatie en bedrijfsontwikkeling niet te lijden krijgen van de schuldenlast. Daarnaast doen leveranciers er goed aan hun belangrijkste klanten te blijven steunen, ook wanneer dat niet direct omzet genereert.

Verder is het van belang te blijven investeren in nieuwe vaardigheden en technologieën. Met name oplossingen die leiden tot efficiëntere IT en bedrijfsprocessen beveelt IDC in de belangstelling aan. Bedrijven zullen zich al snel realiseren dat ze juist in tijden van crisis moeten blijven verbeteren. Standaardisatie, consolidatie, virtualisatie en managed services zullen populaire investeringen blijven, verwacht IDC.

Nieuws