GITP: Veertigers meeste last van stress en werkdruk

06 juli 2011 Consultancy.nl

Veertigers hebben meer last van stress en een hogere werkdruk dan collega's uit andere leeftijdscategorieën. Ze vinden vooral dat er teveel van hen verwacht wordt. Naast de veertigers zijn ook vooral de 55-plussers ontevreden over hun werk. Ook zij ervaren een hoge werkdruk en worden naar eigen zeggen vergeten op de werkvloer. Dat blijkt uit een onderzoek door GITP. Gedurende drie jaar werd het adviesbureau door 700 participanten geïnformeerd over hun werksituatie.

55-plussers
Dat de 55-plusser wordt vergeten is een slechte zaak, meent Jolanda Salari, consultant bij GITP. Volgens haar wordt de groep onderschat en denken werkgevers vaak ten onrechte dat de oudere werknemers niets meer kunnen leren. De groep is echter zeer waardevol voor Nederland en de Nederlandse kenniseconomie, aldus HRD-adviesbureau GITP.

Onzichtbaar
Verder blijkt uit het onderzoek dat werknemers uit de diverse leeftijdscategorieën verschillend denken over hun carrière en hun positie op hun werk. Veel deelnemers tussen de 20 en 35 jaar lieten bijvoorbeeld weten graag fysiek aanwezig te zijn op hun werk en vooral zichtbaar willen zijn. Deze wens staat recht tegenover het populaire "nieuwe werken", waarbij de werknemer juist minder zichtbaar wordt door thuis- of flexibel werken.

ZZP'en
De consultant pleit voor een verandering in het juridische systeem in Nederland. Als je ontslagen wil worden moeten er ellenlange dossiers opgebouwd worden. Dat is aan de ene kant goed maar aan de andere kant beperkt het mensen in hun vrijheid. Wanneer werknemers meer vrijheid zouden hebben zouden ze makkelijker van baan wisselen als ze niet meer gelukkig zijn in hun functie. ZZP'ers doen vaker wat ze leuk vinden, kunnen hun droom najagen. Salari verwacht in de toekomst een arbeidsmarkt met flexibelere contracten. Dat is de ultieme vorm van regie over je eigen carrière. Een levenslage 'commitment' bestaat eigenlijk al niet meer.

Nieuws

Meer nieuws over