Gemiddeld 2,85% salarisverhoging voor werknemers
Gemiddeld hebben Nederlanders in 2011, 2,85% salarisverhoging gekregen. Operationele medewerkers kregen de laagste loonsverhoging (2,6%), de gehele managementlaag en professionals kregen de hoogste stijging (3%). Hiermee ligt Nederland iets boven het gemiddelde van West-Europa. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer in 64 EMEA landen. In Afrika werden de hoogste salarisverhogingen gegeven (gemiddeld 8,2% voor topmanagers).
Het topmanagement heeft in West-Europa gemiddeld een salarisverhoging van 2,7% gekregen, in Nederland was dit 2,8%. Deze verhogingen zijn echter nog steeds de laagste vergeleken met het Midden-Oosten en Afrika. Denise Tollens, Senior Beloningsconsultant bij Mercer: “We zien twee besparingstrends in West-Europa en daarbij ook Nederland: bedrijven richten hun pijlen eerst op medewerkers die concreet omzet binnen halen, zoals managers. Daarbij bouwen organisaties steeds meer op niet-financiële vormen van beloning om werknemers te motiveren en behouden. Zo denken ze meer aan de werk-privébalans en aan opleidingen.”
Ierland minste, Noorwegen meeste salarisverhoging in West-Europa
West-Europa scoort laag ten opzichte van de andere EMEA landen, maar Nederland is daarin iets bovengemiddeld. Binnen West-Europa werden de laagste salarisverhogingen aan topmanagement gegeven in Ierland (2%) en Zwitserland (2,2%). In Noorwegen kregen zij de meeste verhoging (3,3%). Tollens: “Er zijn de laatste jaren veel salarissen bevroren, deze cijfers laten zien dat de lente in aantocht is. De procentuele verhoging is echter nog wel minder dan de organisaties voorspelden in hetzelfde onderzoek van vorig jaar. Daarbij relativeert de hoge inflatie helaas ook het een en ander.” De salarisverhogingen van 2011 waren het hoogst in de dienstverlening, consumenten- en high tech-branches en het laagst in de financiële dienstverlening en energiebedrijven.
Meeste salarisverhoging van alle EMEA-landen in Ghana
In Afrika worden de hoogste salarisverhogingen gegeven, met 8,2% voor het topmanagement. Ghana is echter onbetwiste ‘winnaar’ met gemiddeld 13,8% verhoging in 2011. De Baltische staten zien de andere kant van de medaille: Estland, Letland en Litouwen ontvingen de minste salarisverhoging: respectievelijk 2,5%, 2,1% en 2,4%. Tollens: “De economie in Afrika trekt na de crisis sneller aan dan in de rest van de wereld. Mede gelet op het groeiende aantal buitenlandse bedrijven wat zich vestigt in Afrika en de hoge grondstofprijzen zien we dat er een grote vraag is naar arbeid in Afrika wat de prijs van arbeid, het salaris, doet stijgen.” aldus de consultant van het adviesbureau.