E&Y - BPO outsourcing zal verder toenemen

20 november 2009 ANP

De kwaliteit van outsourcing neemt toe en de vraag naar BPO outsourcing zal verder toenemen. Dat blijkt uit onder zoek van adviesbureau Ernst & Young.

De scores voor de kwaliteit van uitbesteed werk zijn aanzienlijk hoger dan in 2008. Ondervraagden geven aan dat de hoeveelheid uitbesteed werk nog verder zal toenemen. Ook verwachten de meeste afnemers dat de kwaliteit van uitbesteding verder zal verbeteren.

De tevredenheid met de uitbestedingspartij vertaalt zich naar loyaliteit: in de meeste gevallen (ruim driekwart) wil men het contract met de huidige partij verlengen. Uitzondering zijn de activiteiten op het gebied van management, inkoop en verkoop. Deze worden in veel gevallen teruggenomen in de eigen organisatie.

Opvallend is verder dat management activiteiten minder worden uitbesteed. Van de ondervraagden zegt 41 procent minder interim managers in te huren. Ook geeft 42 procent aan interim contracten niet te verlengen en brengt 15 procent deze activiteiten onder bij een andere partij.

Geschil

Uit het onderzoek van Ernst & Young blijkt dat de meeste organisaties (89 procent) het werk van de uitbestedingspartij controleren. Bijna de helft heeft daarbij wel eens een geschil gehad met de uitbestedingspartij (was in 2008 35 procent van de ondervraagden). Twee op de tien hebben wel eens gebruik gemaakt van de boeteclausule in het contract.

Afdeling

Het contact met de uitbestedingspartij loopt meestal via een van de reguliere afdelingen of via diverse afdelingen. Een klein deel van de organisaties (13 procent) heeft een speciale afdeling opgericht om dit contact te verzorgen.

De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde ‘vinger aan de pols’ voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 gehouden onder gemiddeld 600 Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven.

Het onderzoek is representatief voor directeuren, managers, professionals en hoger opgeleide werknemers die beschikken over een internetaansluiting.

Nieuws

Meer nieuws over