Ecorys: landbouw grootste gebruiker rode diesel

09 augustus 2010 Consultancy.nl

In Nederland wordt jaarlijks zo`n 9 miljard liter diesel verbruikt. Hiervan is 1,5 miljard liter, ofwel 16%, rode diesel. De landbouwsector is per jaar goed voor een verbruik van bijna 0,6 miljard liter rode diesel. Daarmee is het de grootste gebruiker van rode diesel. Dit meldt Ecorys Nederland, dat onderzoek heeft gedaan in opdracht van het ministerie van Financiën.

De bouwsector is met naar schatting 0,44 miljard liter de tweede gebruiker van rode diesel, gevolgd door de industrie, transport, spoor en overige sectoren. De nutsbedrijven sluiten de rij. Rode diesel is aan de pomp nu nog aanzienlijk goedkoper dan blanke diesel. Het belastingvoordeel op een liter rode diesel is volgens het adviesbureau 16 eurocent.

Er gaan stemmen op om het accijnsvoordeel op rode diesel af te schaffen en het middels `groene milieuprikkels` aan de gebruiker terug te geven. Afschaffing van het accijnsvoordeel kan de landbouwsector zo`n 92 miljoen euro gaan kosten. Demissionair minister De Jager zegt overigens niets meer aan het belastingvoordeel te gaan doen.

Nieuws

Meer nieuws over