Duizend IBM consultants verliezen lease auto

18 september 2010 Consultancy.nl

Ongeveer een vijfde van de 5000 werknemers van IBM Nederland moet zijn leaseauto inleveren. Het IT-bedrijf wil op die manier kosten besparen en de concurrentiepositie verbeteren.

De werknemers die buiten de boot vallen zijn voor het woon-werkverkeer voortaan weer aangewezen op hun eigen auto, het openbaar vervoer of de fiets.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf kijkt IBM regelmatig naar de diverse regelingen en is nu de autoleaseregeling aan de beurt. De nieuwe afspraken zijn al doorgevoerd. IBM wil niet bevestigen dat het om ongeveer duizend werknemers gaat, zoals ingewijden zeggen, noch hoeveel leaseauto's het bedrijf in totaal heeft verstrekt.

Gouden tijden voorbij

De stap van IBM is opmerkelijk, omdat het bedrijf zich altijd liet voorstaan op zijn goede arbeidsvoorwaarden. Net als collega-bedrijven in de IT-sector gebruikte IBM leaseauto's en laptops als lokkertjes voor nieuw personeel. Ook bleken dergelijke secundaire arbeidsvoorwaarden een adequaat middel om vakbonden buiten de deur te houden.

De gouden tijden zijn echter voorbij voor de sector, nu vooral de Nederlandse overheid structureel de hand op de knip houdt. Ernst & Young constateert in zijn meest recente ICT-barometer dat de komende twaalf maanden opnieuw lastig worden. 'Op alle fronten moeten de zeilen worden bijgezet', zo luidt het advies. IBM Nederland zelf rapporteert geen resultaten, maar het concern heeft het dit jaar moeilijk in Europa.

Leasauto makkelijke prooi

Brancheorganisatie ICT-Office noemt de actie van IBM een uitzondering. Volgens een woordvoerder zijn arbeidsvoorwaarden zoals leaseauto's recent slechts incidenteel aangepast door werkgevers om kosten te besparen.

De leaseauto is een makkelijke prooi nu de IT consulting sector op de kosten moet letten.

Nieuws

Meer nieuws over