DHV: Brandweer kan miljoenen besparen op vastgoed

25 mei 2011 Consultancy.nl

De Nederlandse brandweer kan miljoenen besparen op vastgoed. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek door advies- en ingenieursbureau DHV naar de gevolgen van de regionalisering van de brandweer.

Vastgoedbezuinigingen
Het adviesbureau ondervroeg op eigen initiatief 11 van de 25 brandweerorganisaties voor het onderzoek. Naar aanleiding van die enquête heeft DHV meerdere manieren gevonden om op de huisvesting te bezuinigen. Door het beheer van de panden uit te besteden kunnen harde financiële afspraken worden gemaakt over het onderhoud. Verder kan geld worden bespaard door de administratieve afdelingen te centraliseren en kleding en auto’s gezamenlijk in te kopen.

Beperkt overzicht
Brandweerkorpsen blijken verder niet goed op de hoogte te zijn van hun uitgaven. Van de meeste investeringen is niet bekend wat de financiële gevolgen zijn. Door de ingewikkelde eigendomsstructuren zijn de budgetten voor huisvesting moeilijk te overzien, aldus de consultants van DHV.

Advies
DHV adviseert de brandweer om een strategisch vastgoedbeleid te maken en de portefeuille te analyseren. Verder moet er meer inzicht komen in de technische en functionele kwaliteit van vastgoed.

Brancheorganisatie NVBR wil niet reageren op het onderzoek. Het ministerie van Veiligheid en Justitie doet op dit moment ook een onderzoek naar de financiële gevolgen van de regionalisering, waaronder vastgoed. NVBR wil die resultaten eerst afwachten.

Nieuws

Meer nieuws over