Deloitte grootste zakelijke dienstverlener ter wereld

01 november 2010 Consultancy.nl

Sinds vorige week mag adviesbureau Deloitte zich de ‘grootste zakelijke dienstverlener’ ter wereld noemen. Deloitte passeert PwC en staat voor het eerst in haar geschiedenis op één, zowel qua omzet als aantal medewerkers. 

Deloitte vs PwC

Deloitte heeft PwC met een neuslengte ingehaald zowel qua omzet als medewerkers:
Wereldwijde omzet van Deloitte = $26,578 miljard
Wereldwijde omzet van PwC = $26,569 miljard
Medewerkers Deloitte = 170.000 
Medewerkers PwC = 162.000

Inhaalslag Deloitte geen verrassing

De inhaalslag van Deloitte t.o.v. PwC is geen verrassing voor marktinsiders en analytici. Op basis van het momentum van de afgelopen jaren en ontwikkelingen in de belangrijkste markten (ontwikkelde topmarkten en opkomende markten) was er de verwachting dat Deloitte PwC van de troon zou stoten. Bovendien heeft Deloitte een veel groter adviesdepartement dan PwC. Als enige van de Big Four verkocht Deloitte zijn adviesdepartement na het Enron-schandaal niet. Nu, bijna acht jaar later, werpt dit zijn vruchten af. PwC, KPMG en E&Y zijn bezig hun adviestakken opnieuw op te bouwen maar hebben nog steeds een lange weg te gaan om Deloitte’s grootte en dienstenaanbod te evenaren.

Deloitte: zeer trots

Deloitte heeft met trots gereageerd op het nieuws. Het is een bekend feit dat dit een persoonlijk doel was van diverse topmanagementleden en zelfs werknemers van Deloitte. In een persbericht stelde Deloitte het volgende: “Deloitte kondigt met trots aan dat wij zijn uitgegroeid tot de grootste private professionele dienstenorganisatie ter wereld, voor het eerst in de geschiedenis van de organisatie. Met deze mijlpaal is Deloitte alle deelnemers in de private professionele dienstencategorie gepasseerd en is nu marktleider op basis van omzet en personeel.” Verder zegt Deloitte: “Gedurende de afgelopen jaren heeft Deloitte continu het gat gedicht en de voorsprong vergroot ten opzichte van zijn grootste concurrenten. Deloitte was in de afgelopen vijf jaren zelfs het snelst groeiende private professionele dienstenbedrijf op basis van totale omzet binnen de Big Four. Gedurende de periode 2005-2009 is Deloitte ieder jaar 2.7 tot 3.3 procentpunt sneller gegroeid dan zijn gelijken.”

Deloitte vastbesloten zijn plek te behouden

Het cliché is welbekend: de top bereiken is relatief eenvoudig, aan de top blijven is de grootste uitdaging. Deloitte heeft diverse initiatieven aangekondigd om te verzekeren dat het op de nummer 1-positie zal blijven in de komende jaren:

  • meer dan $1 miljard in strategische investeringen in vijf jaar (innovatieve nieuwe diensten, multidisciplinair aanbod, uitbreiding in bepaalde opkomende markten en prioriteitsmarkten).
  • meer dan $500 miljoen in de komende prioriteitsmarkten: Brazilië, China, India, Japan, Midden-Oosten, Rusland en Zuidoost-Azië, evenals enkele Europese landen.
  • Ongeveer $400 miljoen richting het ontwikkelen van de vaardigheden van Deloitte-medewerkers.
  • $300 miljoen in een Deloitte University, een state-of-the-art studie- en ontwikkelingsfaciliteit die volgens de planning in de Verenigde Staten zal worden geopend.
  • het inhuren van meer dan 250,000 werknemers in de komende vijf jaar
  • meer dan $100 miljoen in “As One”, Deloitte’s nieuwe wereldwijde strategie.

Nieuws