Deloitte: Hotels wereldwijd beïnvloed door crisis

24 augustus 2009 Consultancy.nl
Profiel
Meer nieuws over

Onderzoek door adviesbureau Deloitte wijst uit dat hotels wereldwijd zwaar zijn beïnvloed door de wereldwijde financiële crisis. Hotels in het Midden-Oosten zijn het minst beinvloed door de economische malaise, ondanks een daling in de omzet per beschikbare kamer (revPAR) van 17.5% (juni 2008 tot in juni 2009).

revPAR, de benchmark van de hotelindustrie, daalde naar $132 voor hotels in het Midden-Oosten. De kamerbezetting en gemiddelde kamertarieven in de regio daalde ook door de financiële crisis, zei Deloitte.

Hotels in Beiroet behaalden wereldwijd de grootste stijging in revPAR, met een stijging van 124.4% tot $117 gedurende het eerste half jaar.

“Een verhoogde politieke stabiliteit heeft de hotels geholpen om de kamerbezetting met 72.1% te laten stijgen tot 66.9%, terwijl de gemiddelde kamertarieven groeiden met 30.3% naar $175”, zei Rob O’Hanlon, partner in toerisme, hotels en vrijetijdsbesteding bij Deloitte in het Midden-Oosten.

Andere steden in de regio meldden ook een revPAR groei van juni 2008 tot juni 2009, inclusief Abu Dhabi (6.9%), Amman (3.2%) en Jeddah (20.4%).

Riyadh, Muscat, Cairo en Dubai meldden allemaal een daling in revPAR van juni tot juni. Dubai, het emiraat dat in de afgelopen 5 jaar een revPAR groei van tweetallige cijfers tot 2009 had, heeft zijn gemiddelde kamertarieven elk jaar weten de verhogen. Volgens Deloitte heeft Dubai de op een na hoogste revPAR in de regio na Abu Dhabi, de 4e revPAR wereldwijd.