Deloitte: Cloud computing groeit wereldwijd snel

24 februari 2010 Deloitte Consulting

In 2010 groeit cloud computing hoogstwaarschijnlijk veel sneller dan andere technologieën. Deloitte verwacht dat de wereldwijde omzet van cloud diensten in 2010 met 20 procent zal toenemen tot ongeveer 50 miljard euro. Als zorgen over de beveiliging en betrouwbaarheid van cloud computing door leveranciers voldoende geadresseerd worden, zal cloud computing over drie tot vijf jaar ook een standaard worden bij het aanbieden van enterprise software.

Dit is een van de voorspellingen uit de TMT Dutch Predictions 2010 die het adviesbureau op 2 maart in Almere presenteert. Met dit jaarlijks initiatief geeft Deloitte haar toekomstvisie op ontwikkelingen en trends binnen de technologie-, media- en telecombranche (TMT).

Voorbeelden waarbij cloud computing wordt toegepast, zijn consumenten-applicaties zoals Google, Gmail, Facebook en bedrijfsapplicaties zoals Salesforce.com en NetSuite. ‘Cloud computing is volgens ons niet slechts een hype, maar zal ook niet zo snel de standaard voor core applicaties worden als aanhangers beweren. We verwachten op termijn dat de groei in aanpalende domeinen zoals CRM, HR and eProcurement zal versnellen,’ aldus Stephen Ward, partner en verantwoordelijke voor cloud computing binnen de TMT industriegroep van Deloitte Consulting.

Cloud computing zal sneller groeien binnen de consumentenmarkt, dan binnen de overheid en de corporate markt. Ward: ‘De overheid en grote ondernemingen maken zich zorgen over de beveiliging, betrouwbaarheid en portabiliteit van data. Consumenten accepteren daarentegen eerder dat een dienst bijvoorbeeld incidenteel niet beschikbaar is. De voordelen van de cloud komen echter steeds duidelijker naar voren en zullen ook de andere markten over de streep trekken.’

In 2010 moeten providers van cloud computing oplossingen rekening houden met twee zaken. Ten eerste moeten zij zich realiseren dat consumentenapplicaties waarschijnlijk de beste mogelijkheden bieden voor succes op korte termijn. Ten tweede staat of valt de adoptie van de cloud door de corporate markt en de overheid met een juiste reactie op zorgen over beveiliging en betrouwbaarheid. ‘Deze zorgen kunnen worden weggenomen door bijvoorbeeld het uitvoeren van reguliere beveiligingsaudits en third-party certificeringen,’ aldus Anton Sandler, managing partner TMT bij Deloitte. Aandacht voor security alleen, is echter niet voldoende. ‘Cloud computing heeft brede impact op de IT- en business modellen van een bedrijf. Integratie met bestaande systemen, datamanagement en zelfs tax-processen kunnen bij implementatie van cloud computing aandacht vereisen. Is het echter eenmaal goed geïmplementeerd en toegepast, dan kan een bedrijf niet meer om de voordelen van de cloud heen,’ zo concludeert Sandler.

Nieuws

Meer nieuws over