Dehora: Miljoenen verspild aan personeelskosten

25 mei 2010 Consultancy.nl

Ondanks moeilijke tijden blijken bedrijven en instellingen nog steeds weinig oog te hebben voor de optimalisatie van de personeelskosten. Opmerkelijk omdat deze voor de meeste organisaties vaak meer dan 80 procent van de totale kosten uitmaken.

Uit tal van ervaringsonderzoeken van de Déhora Consultancy Group blijkt dat werkgevers door een betere personeelsplanning vaak tien- tot honderdduizenden euro's kunnen besparen zonder noemenswaardige investeringen.

Optimale personeelsplanning

Een verbeterde personeelsplanning betekent betere arbeidsomstandigheden, waardoor iedereen blij wordt en er minder verloop ontstaat. Dit bespaart op de kosten voor het werven, opleiden en inwerken van nieuw personeel. Ook neemt vrijwel altijd het ziekteverzuim af, wat ook een flinke besparing oplevert. Door verder slim te plannen kunnen overuren en leegloopuren worden voorkomen en lopen de loonkosten niet onnodig uit de hand. Als laatste constateert het adviesbureau dat planners niet altijd goed op hun taken zijn voorbereid of niet over goede roostersoftware beschikken.

Hierdoor zijn er problemen met wet- en regelgeving en worden de Arbeidstijdenwet en CAO voorwaarden niet gerespecteerd, wat leidt tot conflicten met het personeel, de ondernemingsraad en soms tot aanzienlijke boetes van de Arbeidsinspectie. Het gevolg van een niet optimale personeelplanning is dat werkgevers jaarlijks grote sommen geld verspillen.

Nieuws