BCG: Interneteconomie G20 landen verdubbelt in 2016

03 februari 2012 Consultancy.nl

De internet economieën van G20-landen gaan in de komende 4 jaar verdubbelen van $2,1 biljoen naar $4,2 biljoen in 2016. De verdubbeling wordt mede veroorzaakt door een sterke groei aan internetters in opkomende landen ten oosten van Europa. De totale waarde van de interneteconomie wordt gerealiseerd door ongeveer drie miljard mensen (waaronder al 800 miljoen Chinezen) die in 2016 toegang hebben tot het internet. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Boston Consulting Group.

De G20-landen is groep bestaande uit 19 landen en de Europese Unie. Gezamenlijk beslaan de leden van de G20 zo'n 90% van het wereldwijde bruto nationaal product, zo'n 80% van de wereldhandel (inclusief handel binnen de EU) en twee derde van de wereldbevolking.

Interneteconomie maximaal 8% van BBP
Boston Consulting Group onderzoekt al jaren de omvang van de interneteconomie. In mei 2011 becijferde het strategy consulting kantoor dat de Nederlandse onlinebranche momenteel een jaarlijkse omzet heeft van €24 miljard, gelijk aan 4,3% van het BBP (zie het BCG rapport 'Interned’ voor details). Vergelijkbaar onderzoek van BCG in België wees uit dat onze zuiderburen een interneteconomie hebben van €8,6 miljard, ongeveer 2,5% van het BBP van België. Ter vergelijking, op dit moment is de online economie in G20-landen goed voor gemiddeld 4,1 procent van het gemiddelde BBP. BCG adviseurs denken dat dit op kan lopen tot maximaal 8 procent in 2016.

BCG Internet economie

Verschuiving in internetgebruikers en opkomst van mobiele gebruikers
In de analyse signaleren de consultants dat de interneteconomie over een aantal jaar sterk verchilt met die van ruim tien jaar geleden. Zo is straks bijna 70% van internet gebruikers afkomstig uit opkomende landen. Daarnaast daalt het belang van vast internet. Vanaf 2015 heeft 80% van de gebruikers de mobiele telefoon als primaire interface voor zijn ervaring met online diensten. Volgens BCG kan het vaste web worden beschouwd als iets ouderwets uit de begintijd van internet.