Big Four op de vingers getikt door toezichthouder

16 september 2010 Consultancy.nl
Profielen

De grote accountants- en consultancykantoren zijn in Engeland op de vingers getikt door toezichthouder FRC (Financial Reporting Council). De 'Big Four', Ernst & Young, KPMG, Deloitte en PwC, hebben fouten gemaakt bij hun audit diensten.

KPMG wordt berispt omdat het in drie gevallen een goedkeurende verklaring bleek te hebben ondertekend, nog voordat het feitelijke controlewerk was voltooid. In een reactie op het rapport van de Engelse toezichthouder zegt een woordvoeder van KPMG Nederland: 'Het algemene beeld van de controles was positief, het gaat slecht om enkele slordigheden die zijn aangetroffen. De laatste puntjes die op de i gezet moeten worden, zeg maar.'

De Britse FRC geeft een aparte reprimande aan Ernst & Young, op grond van ‘ongepaste’ interne beoordelingen. Partners van dit kantoor kregen in twee gevallen een gunstige interne beoordeling omdat ze de dienstverlening bij controleklanten hadden ‘verbreed’. Bij zo’n beoordeling krijgt een accountant een positief waardering als hij adviesdiensten (‘non-audit services’) weet te verkopen aan een klant waar hij ook de jaarrekening controleert. Dat is volgens de toezichthouder ‘niet gepast’. Ook heeft de toezichthouder zulke ‘ongepastheden’ ontdekt in de dossiers van kandidaat-partners. Ernst & Young Nederland zegt niet te willen en kunnen reageren op het rapport van de Britse collega's van de Nederlandse toezichthouder AFM.

Autoriteit Financiële Markten (AFM) 

Het rapport van de FRC komt twee weken nadat de AFM zware kritiek uitte op de onafhankelijkheid en kwaliteit van een aantal grote accountantskantoren. In tegenstelling tot de Britse collega’s publiceerde de AFM echter alleen algemene kritiek, en noemt de waakhond geen specifieke kantoren. De AFM spreekt in haar rapport enkel van de 'Big Four'.

Ethische regels

‘De ethische regels verbieden’, zo stelt de toezichthouder, ‘dat doelstellingen, beloningen en promoties van accountants worden gekoppeld aan de succesvolle verkoop van non-audit diensten bij een controleklant.’

De Nederlandse toezichthouder AFM heeft al aangekondigd dat ze bij haar vervolgonderzoek in de tweede helft van dit jaar zal letten op ‘het beoordelings-, belonings-, benoemings- en sanctiebeleid binnen de kantoren’.

Kritiek

Zowel KPMG als Ernst & Young accepteren de kritiek. KPMG schrijft in een verklaring dat het de kritiek zal gebruiken voor een ‘continu proces van verbetering’. Het kantoor is ook blij dat de toezichthouder ‘niet de gepastheid in twijfel trekt van ons non-auditwerk’.

Ernst & Young noemt de kritiek in een korte verklaring ‘fair’.

De Britse toezichthouder heeft 60 controledossiers van de grote kantoren gecontroleerd. Daarbij werden 26 problemen aangetroffen die verbeterd moeten worden. In het Nederlandse onderzoek werden meer problemen aangetroffen: 29 serieuze tekortkomingen in 46 dossiers.