Berenschot: Salarissen publieke sector stijgen het hardst

05 juli 2011 Consultancy.nl

Uit het beloningsonderzoek dat Elsevier en Berenschot jaarslijks uitvoeren is gebleken dat de meeste Nederlanders er in 2010 net iets meer dan één procent in salaris op vooruit zijn gegaan. De grootste salarisstijgingen deden zich voor in de publieke sector. In 2011 zullen de salarisstijgingen aanzienlijk hoger uitvallen - uit recent onderzoek van HR adviesbureau Mercer blijkt dat de salarisstijgingen van Nederlanders in 2011 gemiddeld 2,85% zal zijn.

Het beloningsonderzoek van Berenschot laat zien dat de Nederlandse Europarlementariër de meeste opslag kreeg, gevolgd door de Commissaris van de Koninging, de leden van de Tweede Kamer en als hekkensluiter; 'de gemiddelde Nederlander'.

De meeste Nederlanders gingen er in 2010 net iets meer dan één procent in salaris op vooruit. De grootste salarisstijgingen deden zich voor in de publieke sector, zo blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek door Elsevier en adviesbureau Berenschot.

De Nederlandse Europarlementariër was vorig jaar de Nederlander met de meeste opslag; deze verdiende 6,75% meer dan in 2009. De Europarlementariër werd op de voet gevolgd door de Commissaris van de Koningin die een stijging van 4,6% op zijn toch al niet geringe vergoeding toucheerde. Leden van de Tweede Kamer bleven steken op een derde plaats met een stijging van 4,57%. Ver in de achterhoede was hekkensluiter `de gemiddelde Nederlander`. Deze ging er slechts 1,19% op vooruit, tegenover 2% in 2009. De gemiddelde werknemer in de publieke sector zag zijn salaris 1,38% stijgen. Nog altijd minder dan de 3% die taxichauffeur, bewaker, de ambachtelijk broodbakker en de banketbakker er op vooruit gingen.

De best betaalde functionaris in de lijst was een bestuursvoorzitter van een middelgroot bedrijf met 500 werknemers. Deze verdiende tussen de 419.000 en de 600.000 euro, ruim 26 keer zo veel als een vakkenvuller. Toch bleef het bedrijfsleven sober: de top ging er zo`n 2,5% op vooruit en het directieniveau 1,6%.