BBC gaf in een jaar 10 miljoen euro uit aan consultants

13 oktober 2011 Consultancy.nl
Profielen
Meer nieuws over

In het Verenigd Koninkrijk is ophef ontstaan nadat een grote krant bekendmaakte dat de BBC vorig jaar £8.23 miljoen heeft uitgegeven aan consultants. Door de grote bezuinigingen in de publieke sector kreeg dit nieuwsbericht aanzienlijke landelijke aandacht. Daarnaast haalde BBC zich de woede van zijn werknemers op de hals, doordat er momenteel ook een grootschalig kostenbesparingsprogramma en een organisatorische herstructurering wordt doorgevoerd. Tevens gaat de BBC flink bezuinigen op zijn productie- en marketingbudget.

Ondanks de beroering is de rekening van £8.23 miljoen aan adviesdiensten lager dan de £10.9 miljoen die de BBC in het vorige financiële jaar besteedde. De grootste adviesdienstenleverancier aan de BBC was Deloitte. Dat adviesbureau verdiende iets meer dan £3 miljoen aan de BBC over een periode van 12 maanden. Dat bedrag bestaat onder andere uit £197,649 aan “management consultancy” en £498,619 aan “change management”. De twee andere grootverdieners aan de BBC waren Capita en Ernst & Young. Een ontleding van de totale uitgaven laat zien dat de BBC £769,045 uitgaf aan consultants die adviseerden over “change management” en £1.9 miljoen aan “strategy-advies”.

Tracey Morris, Head of Sourcing bij BBC Procurement, zei: “De BBC huurt, net als andere grote organisaties, consultants in, maar alleen wanneer we specialistisch advies nodig hebben voor projecten die buiten de normale gang van zaken vallen. Het is niet kostenefficiënt om die specialistische vaardigheden binnen het bedrijf zelf te houden.”