Bain wint fusie integratie van United en Continental

17 juni 2010 Consultancy.nl

United Airlines en Continental Airlines hebben Bain & Company aangesteld als hun fusie- en intregratie adviseur. Bain won de bieding uit een shortlist van vijf consulting firma's, waarvan geruchten de ronde doen dat het hierbij gaat om McKinsey & Company, Booz & Company, Deloitte Consulting en PricewaterhouseCoopers.

Strategy consulting specialist Bain & Company was uitgekozen vanwege haar kennis binnen de VS luchtvaart industrie (eerder adviseerde het adviesbureau Delta Airlines en Northwest Airlines met hun fusie) en hun diepe kennis over fusies & overnames en merger integration. Beide luchtvaartmaatschappijen stelden dat de Integration Management Office (IMO) vorige week een formele ontmoeting heeft gehad met beide bedrijven om een begin te maken met het uitzetten van de integratie planning.

United Airlines and Continental Airlines fusie

Vorige maand hebben United Airlines en Continental Airlines aangekondigd dat ze een overeenkomst hebben gesloten om een fusie aan te gaan om zo 's werelds grootste luchtvaartmaatschappij te worden qua luchtverkeer kijkend naar reveneue-passenger-kilometers (RPKs), daarbij 370 bestemmingen aanbiedend in 59 landen met 692 mainline vliegtuigen. De verliesdraaiende bedrijven zeiden dat ze verwachten dat de deal, die op $3.2 bn (£2.1bn) geschat wordt, besparingen op zal leveren van meer dan $1bn per jaar

Hoewel United Airlines wordt gezien als de "dominante" partner, wordt de fusie gezien als een "merger of equals". De gecombineerde groep zal United Airlines gaan heten en zal een gedeelde brand identity voeren door de huidige Continental kleuren te combineren met de United Airlines naam.

Integration Management Office

In haar mission statement heeft de Integration Management Office (IMO) de volgende doelsteilingen verwoord: "Het IMO zal zich richten op commerciële, operationele en corporate functies... commerciële functies zoals network planning en sales en marketing; operationele functies als veiligheid, beveiliging, kwaliteit en compliance maar ook het operations control center, onder andere; en corporate functies zal alle gebieden omvatten als Finance en HR.

In totaal zullen er 30 teams gevormd worden om alle grote plan- en functionele gebieden van beide bedrijven te ondersteunen. Pete McDonald en Lori Gobillot, beide werknemers van United Airlines, hebben de leiding gekregen over het IMO voor de dag-tot-dag planning van de fusie.

Fusie synergiën: operational efficiencies, reorganisaties en revenue-uplift

Analisten verwachten dat er met name synergieën ontstaan vanuit operationele efficiencies, reorganisaties en revenue-passenger uplift. De bedrijven hebben geen details geleverd maar hebben gezegd dat "front-line werknemers minimaal hinder zullen ondervinden door de fusie" en dat "personeelsvermindering met name komt door werknemers die met pensioen gaan en vrijwillige ontslagen".

Nieuws

Meer nieuws over