Bain: overnamekas Nederlandse bedrijven is 63 miljard

22 februari 2011 Consultancy.nl

Strategy consulting adviesbureau Bain & Company heeft becijferd dat de overnamekas van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven eind vorig jaar circa €63 miljard bedroeg. Volgens de consultants van Bain is dat 12% meer dan in 2009. Bedrijven met de grootste overnamekas posities zijn Shell (€10 miljard), Philips (€5,8 miljard), AkzoNobel, (€3 miljard) en Ahold (€2,5 miljard).

Uit de toename van de oorlogsklas blijkt volgens de consultants dat de bedrijven afgelopen twee jaar grondig hebben gesaneerd en de crisisjaren financieel goed hebben doorstaan.

KPMG M&A Predictor

Het onderzoek van Bain & Company is in lijn met de conclusies van de meest recente M&A Predictor van KPMG. Uit de predictor bleek dat Nederlandse ondernemingen steeds sterkere kasposities opbouwen waardoor zij in staat zijn fors te investeren in fusies en overnames. De toekomstige net debt to EBITDA ratio zal in 2011 met zo’n 30% dalen en de net debt positie zal ongeveer 20% lager zal. KPMG concludeert ook dat, ondanks de stijgende aandelenmarkten en een daling van het niveau van vreemd vermogen, beleggers bewust ondernemingen remmen in het doen van transacties op de fusie- en overnamemarkt.

Nieuws

Meer nieuws over