Arthur D. Little: Telecom industrie wordt low profit

17 maart 2010 Consultancy.nl

Strategie adviesbureau Arthur D. Little (ADL) signaleert in haar nieuwste rapport “Cost Reduction in the Telecom Industry” dat de Europese telecomindustrie het risico loopt een 'low profit business' te worden. De adviseur wil om die reden dat kostenmanagement een nog sterkere focus moet krijgen bij draadloze en vaste telefoonaanbieders.

Volgens de studie lopen de EBITDA marges het risico om binnen vijf jaar van het huidige niveau van 35-40% naar 15% te zakken door een vermeerdering van gesprek- en databundels en de groeiende kosten van promotieaanbiedingen. Significante investeringsvereisten vergroten de noodzaak van kostenbesparing nog meer: mobiele operators moeten investeren om te kunnen handelen met de explosie van mobiel dataverkeer via LTE netwerken of andere methoden; vaste aanbieders moeten verder investeren in VDSL en FTTB/FTTH netwerken.
 
De voor de hand liggende gebieden waarin kosten kunnen worden bespaard zijn al gemarkeerd door de aanbieders, de uitdaging is nu om verborgen besparingsmogelijkheden te identificeren met behulp van een nauwkeurige OPEX/CAPEX analyse. Arthur D. Little heeft een aantal kostenbesparingen geïdentificeerd, waaronder:

  • Operationale besparingsmaatregelen (low benefit en low effort) die kunnen worden gerealiseerd binnen de dagelijkse verrichtingen en besparingen opleveren rond de 10% per jaar. Voorbeelden hiervan zijn het aanpassen van de onderhoudsdienstenniveaus, back office optimalisatie of de introductie van QoS concepts for bandwidth management.

  • Strategische besparingsmaatregelen (high benefit en high effort) die substantiële besparingen kunnen opleveren, maar waarschijnlijk veranderingen in het business model vereisen. Voorbeelden zijn consolidatie van de afdelingen draadloze en vaste telefonie van een aanbieder of het aangaan van intensieve samenwerking met LTE/4G of FTTx netwerken om te besparen op investeringen en herhaaldelijke kosten voor netwerkoperaties. Geïntegreerde aanbieders hebben verder de optie om investeringen in mobiele werken te beperken door mobiel dataverkeer te ontlasten via WiFi of via femtocell technologie.

“Doorgaande druk op de omzet, EBITDA en free-cash-flow hebben een wezenlijke noodzaak doen ontstaan om te besparen op de investeringsbudgetten en operationele kosten voorbij de voor de hand liggende gebieden. Dit vereist de kwaliteit om ‘buiten het referentiekader te denken’, een proces dat Arthur D. Little bij veel bedrijven voor elkaar heeft gekregen”, zei Klaus von den Hoff, wereldwijd hoofd van Arthur D. Little’s kantoor Telecommunication, Information, Media and Electronics (TIME).

Nieuws

Meer nieuws over