Arthur D Little: IT portfolio afstemmen op strategie

08 november 2010 Consultancy.nl

Het valt niet te ontkennen dat IT een hoge impact heeft op businessactiviteit. Niettemin plaatsen weinig bedrijven IT op de bestuurlijke agenda. Volgens een gezamenlijk rapport van managementadviesbureau Arthur D. Little en voertuigenproducent Volvo Group moeten bestuurders hun IT-portfolio als concurrerend bedrijfsonderdeel omvormen en inzetten. De auteurs hebben een IT Solution Portfolio Management (ISPM) model ontwikkeld om licht te laten schijnen op de rol en impact van IT op de bestuurlijke agenda. 

IT wordt vaak beschouwd als een kostenpost in plaats van een oplossingenportfolio ter versterking van de concurrentiepositie en marktactiviteit. Onder die omstandigheden heeft IT zich moeten ontwikkelen onder auspiciën van “IT-experts”, waardoor veel bedrijven als nalatenschap een IT-solution portfolio hebben die gefocust is op kosten of technologie, in plaats van business value. Het resultaat daarvan is een significante onbalans in het begrijpen van kosten versus business value van IT-gerelateerde investeringen. 

“Bedrijven moeten hun IT-solution portfolio controleren en de verschuiving maken van een benadering op basis van de nalatenschap die zij hebben, naar een business-driven portfoliobenadering”, zei Anders Johansson, Principal van Arthur D. Little’s Technology & Innovation Management kantoor. “Een dergelijk proces moet worden aangepakt door een CIO die voldoende bevoegd is om de transformatie te leiden."

Er zijn drie wederzijds afhankelijke componenten die goed moeten functioneren om het landschap van een IT-solution te transformeren naar een krachtig wapen dat de winst van een bedrijf ten goede komt:

  • De aanstelling van een business-driven CIO – een individu die in staat is een reeks activiteiten aan het uitvoerende management aan te bevelen; een reeks die zowel de technologische en zakelijke kennis als het gebruik van krachtige financiële modellen om de portfolio te managen versterkt. 
  • Begrijpen welke best practices nodig zijn om de solutionportfolio te beheersen, met als doel de significante gebieden van IT-uitgaven te stimuleren.
  • Financiële taxatiemodellen gebruiken die duidelijkheid brengen omtrent de zakelijke agenda en de technologieën die de ruggegraat van de IT-solution omvatten.

“Ons concept geeft executives de mogelijkheid om verschillende portfolioscenario’s te vergelijken op basis van strategische en financiële waarde, risiconiveaus, onzekerheid en technologische en commerciële ontwikkeling”, zei Johansson. “IT kan daardoor zodanig gebruikt worden dat het een krachtig uitvoerend wapen wordt, niet alleen voor de CIO maar voor het bedrijf als geheel.”

Download het rapport: Manage IT as a Competitive Weapon.